Благоевград. Няма критична ситуация по протежението на река Дунав, въпреки

Благоевград. Няма критична ситуация по протежението на река Дунав, въпреки ...

Главен комисар Николай Николов, ПБЗН: Няма критична ситуация по протежението на река Дунав, въпреки че са въведени плановете от I-ва степен – „Мониторинг“.

Благоевград. Няма критична ситуация по протежението на река Дунав, въпреки че са въведени плановете, наречени I-ва степен – „Мониторинг“. Това каза пред журналисти в Благоевград главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Река Дунав на входа си в България при Ново село вече е надолу с около 34 см. В Силистра долното течение на Дунав тази сутрин нивото се увеличи с 12 см. Очакваме не по-вече от 5 – 6 см увеличение да има и утре, след което ще има спад. Няма критична ситуация по протежението на река Дунав, въпреки че са въведени плановете, наречени I-ва степен – „Мониторинг". Започнали сме и подготовка за изграждането на допълнителни диги, ако има необходимост от това. Тези допълнителни диги преди всичко ще бъдат на четири места по Дунав – град Видин при централния парк, Никопол, Свищов и Силистра“, каза още гл. комисар Николов.
Той коментира също, че на 11 юни най-сериозно обстановката се е усложнила в област Велико Търново и по-специално в община Стражица в село Камен. „Там преляха два микроязовира, което доведе до наводняване на няколко къщи и училищната сграда. Към момента единият язовир тотално се оттече, стената беше компрометиран, а язовирът - източен напълно. Другият е вече на 1 метър под Кота преливник. Това стана възможно благодарение на съвместните усилия на служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ и местните власти. Към момента ситуацията е спокойна, като вероятно през днешния ден ще бъде отменено и бедственото положение. Комисиите по оценяване на щетите, най-вече свързани с увредена селскостопанска територия, започват работа незабавно“, отбеляза Николов. Той посочи, че целта е максимално бързо да бъдат оценени щетите и съответно стопаните да получат своите компенсации. „В Община Стрелча бедственото положение продължава, като то е предизвикано от нарушеното водоснабдяване на града. Кметът е направил необходимото. Изпратил е съответните уведомителни писма и трябва правителството да ги разгледа“, добави гл. комисар Николов. По думите му така изглежда оперативната ситуация в страната към днешната дата. Главен комисар Николов подчерта, че няма място за притеснение.
Ливия НИНОВА

Източник: focus-news.net