Благоевград. Няма критична ситуация по протежението на река Дунав, въпреки

...
Благоевград. Няма критична ситуация по протежението на река Дунав, въпреки
Коментари Харесай

Главен комисар Николай Николов, ПБЗН: Няма критична ситуация по протежението на река Дунав, въпреки че са въведени плановете от I-ва степен – „Мониторинг“

Благоевград. Няма сериозна обстановка по протежението на река Дунав, макар че са въведени проектите, наречени I-ва степен – „ Мониторинг “. Това сподели пред публицисти в Благоевград основен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . „ Река Дунав на входа си в България при Ново село към този момент е надолу с към 34 см. В Силистра долното течение на Дунав тази заран равнището се усили с 12 см. Очакваме не по-вече от 5 – 6 см нарастване да има и на следващия ден, след което ще има спад. Няма сериозна обстановка по протежението на река Дунав, макар че са въведени проектите, наречени I-ва степен – „ Мониторинг ". Започнали сме и подготовка за построяването на спомагателни насипи, в случай че има нужда от това. Тези спомагателни насипи на първо място ще бъдат на четири места по Дунав – град Видин при централния парк, Никопол, Свищов и Силистра “, сподели още гл. комисар Николов.
Той разяснява също, че на 11 юни най-сериозно ситуацията се е усложнила в област Велико Търново и по-специално в община Стражица в село Камен. „ Там преляха два микроязовира, което докара до наводнение на няколко къщи и учебната постройка. Към момента единият язовир тотално се оттече, стената беше злепоставен, а язовирът - източен изцяло. Другият е към този момент на 1 метър под Кота преливник. Това стана допустимо с помощта на взаимните старания на чиновниците на „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и локалните управляващи. Към момента обстановката е спокойна, като евентуално през днешния ден ще бъде анулирано и бедственото състояние. Комисиите по оценяване на вредите, най-много свързани с повредена селскостопанска територия, стартират работа неотложно “, означи Николов. Той уточни, че задачата е оптимално бързо да бъдат оценени вредите и надлежно стопаните да получат своите обезщетения. „ В Община Стрелча бедственото състояние продължава, като то е провокирано от нарушеното водоснабдяване на града. Кметът е направил нужното. Изпратил е съответните уведомителни писма и би трябвало държавното управление да ги прегледа “, добави гл. комисар Николов. По думите му по този начин наподобява оперативната обстановка в страната към днешната дата. Главен комисар Николов акцентира, че няма място за терзание.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР