Благоевград. Ние трябва да осъществим най-сетне съдебната реформа. Това е

...
Благоевград. Ние трябва да осъществим най-сетне съдебната реформа. Това е
Коментари Харесай

Албина Анева: Ще осъществим съдебната реформа, тя ще е гарант за добро управление

Благоевград. Ние би трябвало да изпълним най-накрая правосъдната промяна. Това е приоритет в предизборната акция на „ Изправи се! Мутри вън! ”. От години се приказва за тази правосъдна промяна, само че на процедура нищо не се прави. Реформата в правосъдната система е нужна, тъй като тя е поръчител и за положително ръководство. Само по този начин ще върнем доверието на хората в правосъдната система. Това съобщи пред медии в Благоевград юрист Албина Анева, която е трета в листата на коалиция „ Изправи се! Мутри вън! ” в Благоевградска област, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пирин .

Като практикуващ юрист тя има необятен взор какви са проблемите на съдилищата. Категорична е, че предвид на всичко, което се случва в правосъдната система и в системата на държавното обвиняване, мандатът на основния прокурор Иван Гешев би трябвало да се приключи предварително, само че въз основата на законови учредения. Законът планува по какъв начин може да стане това, там ясно са написани условията за заемане на тази служба. Необходимо е да се понижи срокът на мандата на основния прокурор, който в този момент е 7 години, както и по-често той да се регистрира в Народното събрание.

От обединението смятат, че профилираният съд и прокуратура би трябвало да бъдат закрити. Една от аргументите е, че те стоят и зад разрешенията за подслушвания на опозиционните политици, на гражданските деятели, на хората от митинга, в това число и на деятелите на „ Изправи се! Мутри вън! ”.

„ Ние постоянно сме имали отношение към правораздаването и в редиците на нашата партия има доста настоящи адвокати. Как ще се случи правосъдната промяна? Би трябвало предпочитано това да го решат юристите в „ Демократична България ”, „ Изправи се! Мутри вън! ”, „ ИТН ” като партии, които са били в основата на митинга. Смятам, че ще намерим общ език и обща тактика за осъществяване на правосъдната промяна. Според мен нашите позиции са разнообразни единствено в избрани насоки, само че в по-голямата си част те съответстват ”, твърди Албина Анева.

Важен въпрос за решение е къде да се намира прокуратурата – да е част от правосъдната система или да бъде изведена от нея, както и каква законодателна стратегия за правосъдна промяна би трябвало да бъде заложена в новия парламент. Но от „ Изправи се! Мутри вън! ” са подготвени да отговорят на упованията на обществото и на апелите на европейските институции да бъде осъществена смяната в правосъдната система.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР