Благоевград. Една марионетка се изработва с много фантазия. Това каза

...
Благоевград. Една марионетка се изработва с много фантазия. Това каза
Коментари Харесай

Теодор Борисов, марионетист: Една марионетка се изработва с много фантазия, най-важното в процеса е да си наясно какво искаш да кажеш на публиката с нея

Благоевград. Една марионетка се създава с доста фикция. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пирин във връзка Международния ден на кукления спектакъл марионетистът Теодор Борисов, прочут още като Grande lupo bulgaro, което в превод от италиански значи огромният български вълк. По думите му най-важното нещо в процеса на основаването на марионетка е да имаш собствен личен жанр. „ Марионетката се създава от шест типа дърво, само че най-важното при всяка една марионетка и фигура, която изработваш е какво искаш да каже на публиката. Според мен това е най-важното нещо, което се показва посредством една марионетка “, сподели още Теодор Борисов. Той добави, че за него марионетките и кукленият спектакъл са всичко.
„ За мен марионетката е избавление, тъй като в случай че не беше тя, защото аз съм от град Видин, щях да свърша някъде по неприятните пътища на България “, добави Борисов. Той разяснява, че марионетката в действителност е „ кралицата на куклите “. „ Преди 18 години тя ме избави да не потегли по неприятен път, по тази причина за мен тя е всичко “, акцентира Борисов. Той означи, че пътят, по който е минал през тези години е бил сложен като всичко е почнало през 2006 година, когато е приключил Националната академия за театрално и кино изкуство (НАТФИЗ). „ През 2008 година подписах първият си огромен контракт в Еl gran teatro la fenice (Театро Ла Фениче) – Венеция. Там изиграх над 60 пъти „ Пътешествията на лемюел Гъливер “ от Джонатан Суифт като за задачата направих 35 марионетки. Всъщност аз съм вторият българин, след Райна Кабаиванска, който работи в този спектакъл. Това в действителност е спектакъл за оперна музика и оперета, само че аз направих мюзикъл с марионетрки “, съобщи Борисов.
Той означи, че през 2012 година е бил поканен от Алма Матер – Болоня да преподава микро драматургия и конструиране на марионетката. „ 2014 година пък завоювах Националната награда на Италия – Федерико Фелини за махленски спектакъл в Римини. А през 2018 година, дружно с моята жена Джулия, която също е марионетист от Барселона, спечелихме „ La vitrina de la teatro “, което в превод значи „ Витрината на италианският спектакъл “ “, добави Борисов. Той означи, че през днешния ден преподава на над 280 студенти в Италия като също така сега приготвя огромен театър, обвързван с италианската мафия и столицата на Сицилия – Палермо. „ В него аз ще бъде режисьор, а присъединяване ще вземат 25 марионетисти “, добави Борисов.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР