Благодатният огън за Възкресение в храмовете тази година ще е

...
Благодатният огън за Възкресение в храмовете тази година ще е
Коментари Харесай

Две версии защо няма да вземе Благодатния огън от Йерусалим

Благодатният огън за Възкресение в храмовете тази година ще е миналогодишният. Светият синод на Българската православна черква реши и тази година да не изпраща делегация, която да донесе свещения пламък. Той слиза чудотворно от небето единствено на Великден. Така повторно след 2020 година, няма да изпратим делегация.

Правителството даде държавния аероплан, с цел да може българската делегация въпреки всичко да отиде до Йерусалим, само че църквата реши, че това няма да се прави. Официалната причина, посочена от Синода, е: " неподходящи условия ”.

Какво значи това? Две са версиите за какво няма да получим Благодатния огън. Първата е на БПЦ. Според Синода неподходящите условия са свързани с ограничаващите ограничения в Йерусалим. „ Йерусалимският Патриарх е молил управляващите в да отстранен рестриктивните мерки за броя вярващи, които ще участват на Велика събота в храма ”, сподели Ловчанският митрополит Гавриил. Но ограниченията остават.

Заради COVID-ограниченията преди 2 години нашата делегация изчака Благодатния огън на летището в Израел. Ловчанският митрополит, който не един път е вземал Благодатния огън от Йерусалим, съобщи че има и други аргументи, само че отхвърли да разяснява. По всяка възможност след тях е обстановката в Украйна.

 „ Така е взето решението, в обстановката, в която се намираме през днешния ден, живеем нищожно, да не се върви до Божи гроб, само че Бог е постоянно действителен, той постоянно е сред нас и в сърцата ни, и се намира и в храмовете, той ще бъде предаден на миряните, за берекет и благоденствие “, разяснява отец Георги Георгиев.

Политическо пояснение на обстановката обаче даде журналистът Горан Благоев, който повече от 15 години следи църковните процеси. Той в този момент е част от партията на Цветан Цветанов.

Благоев напомни, че Светият синод отхвърли среща на патриарха с премиера Кирил Петков. " Има едно съмнение в църковните среди, че надали не Синодът не гледа с положително око на настоящето държавно управление ”, сподели Благоев.

Благодатният огън от предходната година се съхранява в Синодалния параклис в София, Врачешкия манастир и още няколко места в страната. В Градешкия манастир „ Св. Йоан Предтеча " са съхранили плодородния огън от предходната година. Служителите в храма споделят, че не би трябвало да се фокусираме в самото преместване на светинята, а във обстоятелството, че Бог ни се явява посредством нея.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР