Благодаря ви, че работите за популяризирате културното наследство, така че

...
Благодаря ви, че работите за популяризирате културното наследство, така че
Коментари Харесай

Бранд Родопи! Чавдар Георгиев с голямо обещание към кметовете

Благодаря ви, че работите за разпространявате културното завещание, тъй че то да е разпознаваемж  и да заеме подобаващото място в културната и туристическа карта на Европа и света. Това съобщи зам.-министърът на туризма Чавдар Георгиев на интернационалния конгрес на „ Стандарт ” „ Пампорово – сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развиването на района ". Конференцията се провежда в курорта перла на Свещената планина от медията ни, националната акция „ Чудесата на България ”, Фондация „ Кредо Бонум ”, Националния ръб по туризъм и Общество „ Културно завещание ” – формалният представител на най-голямата европейска организация за запазване на културното завещание на Стария континент „ Европа Ностра ” в България.

Министерството на културата повече от 10 години работи целеустремено като финансира изследването и разкопките на повече от 120 археологически обекта. 
-->
Те са културна полезност от национално значение, а не малко са и международна полезност. Въпросът е, че тези пари  не са  задоволителен фактор за развиването на туризма. Трябва и целево финансиране в планове за социализация, както и  вложения в обществена инфраструктура, цифровизация.  в културна, съпътстваща инфраструктура, добави заместник-министърът.

Необходимо е да се притеглят музеи, галерии и културни събития в програмата на всяка община. Ако такива планове се приготвят, ще заемем все по-достойно място на културната карта на Европа, безапелационен е той.

Всички рекомендации на акцията „ Чудесата на България ” и форума „ Пампорово – сърцето на Бранд Родопи ” ще бъдат интегрирани в проектите на Министерство на културата за финансиране, увери Георгиев.

Кметовете на Рудозем, Борино, Мадан, Сърница, Момчиловци и Широка лъка се ангажираха да ги внесат в най-кратки периоди във ведомството.

Те са: 1. Да се направи регистрър на монументи на културата, за които локалната власт има визия за развиване и може да придобие акт на благосъстоятелност върху тях.

2. В специфичен фонд да се заделят задоволително средства за изследване, реституция и консервация на обекти.

3. Да се дават средства за социализиране на монументи на културата.

4. Предоставяне за ръководство на монументи на културата на локалната власт с решение на Министерски съвет.

5. Популяризиране на туристически дестинации.

6. Къси периоди за издаване на позволения – до месец два, а не 8-10, както е в този момент.

7. Пещерите и останалите естествени явления, които в този момент се стопанисват от туристически сдружения, да преминат на ръководство към общините, които и сега поддържат прилежащата инфраструктура към тях.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР