Благодаря на колегите си от цялата страна, на главните прокурори,

...
Благодаря на колегите си от цялата страна, на главните прокурори,
Коментари Харесай

Иван Гешев: Хората, които говориха несвързано за опита за атентат, да се извинят

" Благодаря на сътрудниците си от цялата страна, на основните прокурори, които ми се обадиха от целия Европейски съюз, както и на европейските институции за поддръжката, която оказаха на българската прокуратура!


В деня на гърмежа по цялото трасе имаше много оживено придвижване и единствено 2-3 минути откакто ние продължихме, се разминахме с над 10 коли, които се движеха в посока Самоков. Това, за което най-вече се веселя, е, че в този ден не пострадаха някои други почтени български жители ".

Това сподели в изявление за Българска национална телевизия основният прокурор Иван Гешев.

" Прибирах се по нормален маршрут, на завой по него се чу гърмеж. Усетих даже помръдване на автомобила може би от взривната вълна. Отдалечихме се в посока София и сътрудниците, които бяха с мен от НСО, ме заведоха в постройката на НСО. Такъв е протоколът, който те съблюдават.

Какво тъкмо се е случило ще каже следствието и най-много експертизите, които са назначени. Това, което знам от преразказ на чиновници на отряда за битка с тероризма, от това, което са споделили при огледа, както и от израелския специалист, който е един от може би най-хубавите в Държавата Израел в областта на следствие на терористични актове, е следното, при изискването, че това са евентуални хипотези, защото към момента няма направени експертизи: мястото е доста добре определено, става дума за извънредно професионална работа, която е траяла дълго време, гърмежът, за разлика от изказванията в медиите, е бил ориентиран в посока шосето, а не да копае. Били са сложени железни сачми, които някъде след 15 метра съвсем са прерязали дърво. Това, което ми сподели израелският сътрудник, е, че в границите на по-малко от секунди, в случай че една от тези сачми беше блъснала една от вратите на колата, той персонално не може да подсигурява какъв е щял да бъде резултатът и дали е щяла да издържи. Учудвам се от изказванията на някои „ специалисти “ в последните дни. Оказва се, че в България има повече специалисти по гърмежи, в сравнение с в Държавата Израел, които настояват, че са сигурни какъв би бил резултатът ", разяснява основният прокурор.

" Бях със чиновници на НСО, както съвсем всякога. Явно тече опит за подменяне на главния въпрос - обикновено ли е до кола на основен прокурор на страна от Европейския съюз да се създаде атентат и гърмеж. Разбирам опитите за спекулации и отклонение на тематиката, само че би трябвало да си зададем по-сериозни въпроси. А те са: в кои години живеем и в кои години се връщаме? В каква страна живеем? Каква е медийната ни среда и какви послания излъчваме на българските жители? Дали е значимо с кого си пътувал или е по-важно, че към този момент никой българските жител не може да се усеща сигурен. Теми, на които би трябвало да отговорят българските политици ", добави Гешев.

Комуникирах неофициално с публицисти посредством известия в деня на атентата. Те ме попитаха по какъв начин съм, а аз отговорих, че съм добре, само че се тормозя за децата си. И това е естествената реакция на всеки човек. Първото, за което ще се сети в този миг. След това започнаха разнообразни импровизации в медиите, че съм бил със фамилията си. Вероятно в цялата обстановка господин Сарафов не е съобразил изявлението си и аз не схващам като нещо неприятно, че се е извинил за грешката си. Не чух служебният министър на Министерство на вътрешните работи да се извини за това, че сподели, че има обвинени за този атентат и за този гърмеж.

Не е неприятно служебният вътрешен министър на Министерство на вътрешните работи, а и българските политици, които в последните дни приказват несвързано да стартират да се извиняват. Може би, в случай че стартират да се извиняват за грешките си, ще стартираме да живеем в една по-добра страна ", разяснява още Гешев.

" Не мога да кажа за какво служебният вътрешен министър Демерджиев прави такива изявления. Най-малко той даже не е посетил местопроизшествието. Според българския Наказателно-процесуален кодекс служебният вътрешен министър не взе участие в следствието и няма право да разгласява информация по него. То се води от следователи от Национална следствена служба. Неговите лични чиновници от СОБТ са декларирали пред следователи, че става въпрос за гърмеж с най-малко 3-килограмов тротилов еквивалент. Така че приписвам изказванията на министър Демерджиев на хаоса, който настъпи след този атентат. Предполагам, че го е направил несъзнателно.

Предстоят експертизи и с цел да бъдем сигурни във всичко това, което споделям, би трябвало те да приключат със съответните изводи. Затова за мен е необичайно по какъв начин министърът и други лица декларират изрично неща, които би трябвало да са ясни след правене на експертизите ", добави основният прокурор и посочи, че не следи следствието по случая. " Единственото, което ми е известно, е, че следва да бъдат привлечени партньорски служби. Колегите търсят интензивно подпомагане. Приветствам желанието на сътрудниците от Национална следствена служба в следствието да бъдат привлечени и да оказват помощ и чиновници на Европол. Това е невиждан акт. Както споделиха представители на Европейския парламент – това е атентат против върховенството на закона ", заключи Гешев./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР