Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих

...
Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих
Коментари Харесай

Премиерът Борисов посети изложбата Мечът на хан Кубрат

Благодаря, че откакто разпоредих на министъра на културата, приказвах и с президента Путин, когато бях там, българите имат опция да видят пръстена и меча на хан Кубрат. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов преди идното през днешния ден публично разкриване на изложбата " Мечът на хан Кубрат " в Националната изложба. По самодейност на премиера и с дейното подпомагане на министъра на културата Боил Банов изложбата се реализира в границите на Дните на Ермитажа в София.

 © БГНЕС
Борисов изрази вяра, че ще бъде допустимо да се направи публична отливка на меча за България.

" Надявам се на вашето позволение, ще бъдем щастливи и ще го приемем като знак на другарство ", обърна се министър председателят към заместник-директора на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов.

В галерията са експонирани краткотрайно два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм.

Пръстенът и мечът са част от богатство, намерено през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в покрайнините на днешния град Полтава, Украйна.

Цялата находка се състои от към 800 предмета, от които огромна част са златни, а други - от сребро.

Премиерът Борисов прегледа и изложби в галерията портрет на княз Александър I Батенберг, който, дружно с други скъпи предмети, принадлежащи на княза, българската страна откупи на търг във Виена.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР