Благодарение на своята далновидност и предприемачески гений Калуст Саркисян става

...
Благодарение на своята далновидност и предприемачески гений Калуст Саркисян става
Коментари Харесай

Милионерът в Лисабон е дългоочакваното продължение на бестселъра Мъжът от Константинопол

Благодарение на своята предвидливост и предприемачески талант Калуст Саркисян става най-богатият човек при започване на ХХ век. Привърженик на уединението и дискретността, той се отдава необезпокоявано на най-голямата си пристрастеност – колекциониране на творби на изкуството.
Докато обаче Калуст набира скъпи артефакти, ориста му приготвя непредвиден удар. Синът му – Крикор, отпътува за Османската империя, с цел да търси своята обичана. Там турците са почнали всеобщо изтребване и изселване на арменците и Крикор попада в редиците на един от походите на гибелта. Шансовете му да оцелее са оскъдни.
Избухването на Втората международна война по-късно слага още провокации пред семейство Саркисян. Те са принудени да изоставят блестящия живот в Лондон и Париж и да потърсят нов дом. Неочаквано за тях, една красива дребна страна в покрайнините на Европа им предлага спокоен кей от ужасите на войната. Португалия ще се трансформира в последния дом на великия бизнесмен и познавач на изкуството Калуст Саркисян.
Жозе Родригеш душ Сантуш е роден през 1964 година в Мозамбик. Баща му е доктор, който оказва помощ на потърпевши при военните конфликти в разкъсваната от революция страна. След оповестяването на независимостта на Мозамбик семейство Сантуш се открива в Лисабон. Не след дълго те се реалокират да живеят в португалската колония в Китай – Макао. На седемнайсетгодишна възраст Жозе Родригеш към този момент работи като кореспондент в локалното радио.
Сантуш приключва публицистика в Лисабон и отпътува за Лондон, където постъпва на работа в Би Би Си. Няколко години по-късно амбициозният кореспондент чете късните вести в Португалската национална телевизия и преподава публицистика в Нов лисабонски университет. Станал очевидец на ужаса на войната още като дете, той прави изключителни репортажи за военните спорове в разнообразни горещи точки по света: Южна Африка, Ирак, Израел, Палестина, Босна и Херцеговина, Сърбия, Грузия. За работата си Сантуш получава редица влиятелни интернационалните награди.
Жозе Родригеш става прочут като публицист с романа „ Кодекс 632 “ („ Хермес “, 2009), който се трансформира в литературна сензация, бестселър №1 е на 2005 година в Португалия. Завладяващата история за същинската идентичност на Христофор Колумб скоро е издадена и в редица други страни, като Испания, Италия, Съединени американски щати, Русия, където също се радва на триумф. С „ Божията формула “ („ Хермес “, 2009) Сантуш се утвърждава като водещо име в актуалния европейски интелектуален трилър. По мотив премиерата на българското издание на „ Божията формула “ създателят гостува в страната ни. Големият читателски и медиен интерес към книгите му стана причина и за последвалите още четири визити на португалеца в България, по време на които той показа романите „ Седмият щемпел “ („ Хермес “, 2011), „ Последната загадка “ („ Хермес “, 2013), „ Ключът на Соломон “ („ Хермес “, 2015) и „ Мъжът от Константинопол “ („ Хермес “, 2016).

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР