Бизнесмените от Разград – братята Кирил и Георги Домусчиеви, дължат

...
Бизнесмените от Разград – братята Кирил и Георги Домусчиеви, дължат
Коментари Харесай

Съдът удари братя Домусчиеви с 25,3 млн. за далаверата „Български морски флот“

Бизнесмените от Разград – братята Кирил и Георги Домусчиеви, дължат неустойки по контракта за приватизация на параходство „ Български морски флот “ от 25.3 млн. лева, постанови Върховният касационен съд. Исканията на Агенцията за обществените предприятия и надзор бяха за 52.2 млн. лева

Съдът отхвърли настояването на Агенцията да се анулира решението на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата. То е от декември 2021 година и се постановява, че компанията – притежател на параходството „ Кей Джи маритайм шипинг “ АД, дължи на страната малко над 25.3 млн. лв. наказателна клауза по контракта за приватизация от общата рекламация от 52.2 млн. лева, оповестява „ Капитал “.

Сделката за приватизация е от 2008 година, когато германско-българският консорциум „ Кей Джи маритайм шипинг “ купува 70% от флота. Пет години по-късно компанията има напълно български притежател – „ Адванс пропъртис “, сплотяващ огромна част от бизнеса на братя Домусчиеви.

Реклама

В контракта за приватизация е заложено условие за поддържане на избран тонаж на комерсиалните кораби, както и за броя на личния състав и размера на вложенията.

След договорката стартира международната рецесия, която води до стесняване на морската търговия. Осем години след приватизацията и две години преди да би трябвало да си заплати неустойките пред страната, „ Кей Джи маритайм шипинг “ излиза с искане до арбитражния съд договорът да бъде променен по този начин, че задължението за тонаж и броя на чиновниците да бъдат понижени. След правосъдно решение договорът не бе изменен.

През 2019 година страната в лицето на Агенцията за обществените предприятия и надзор предяви да й бъде платена наказателна клауза от малко над 52 млн. лева пред Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата за несъблюдение на средногодишния общ тонаж на корабите на БМФ за целия 10-годишен следприватизационен интервал.

На собствен ред „ Кей Джи маритайм шипинг “ завежда иск пред Арбитражния съд на БТПП, като твърди, че неустойката по приватизационния контракт не се дължи. През декември 2021 година арбитражният съд постановява наказателна клауза от 25.3 млн. лева Тъкмо по него е произнасянето на съда в този момент.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР