Бизнесменът с опит може да прецени накъде ще тръгнат преговорите

...
Бизнесменът с опит може да прецени накъде ще тръгнат преговорите
Коментари Харесай

Уроци по делови етикет: Среща с чужденец

Бизнесменът с опит може да реши накъде ще тръгнат договарянията още в първите няколко минути на срещата. Дори и когато против него са сътрудници от друга народност. Времето и практиката построяват безгрешен нюх към езика на тялото.

Но с изключение на него, в диалозите с чужденци има и други условности, които могат да ви изненадат неприятно в случай че не познавате особеностите на националния бизнес етикет. Пропускаме общоизвестното предписание за пунктуалността на германците, англичаните и белгийците, които постоянно идват 10 минути преди уреченото време (това значи, че вие би трябвало да сте ги изпреварили най-малко с 5 минути) и напряко продължаваме с някои от най-характерните черти, присъщи на жителите на разнообразни страни. Те играят значима роля в това по какъв начин ще бъдете признати и до каква степен сполучливо ще се справите с договарянията.

В Белгия се отдава огромно значение на външния тип и марката на автомобила ви. Ако имате белгийски посетител, първото, на което ще обърне внимание, са паркираните коли пред офиса, типът на постройката в която работите и какъв брой е огромен офисът ви. По размерите му той ще реши вашето богатство. На среща с белгийци би трябвало и да се заобикалят смешки, засягащи връзките сред белгийци и французи. Дори и да чуете виц от белгиец за белгийци, не ви съветваме с радостно изражение на лицето да се опитате да блеснете с различен виц за белгийци.

Във Англия същестува ясно откроена отдалеченост сред ръководителя и неговите подчинени. И е доста значимо, при общуването с англичани и вие да не нарушавате това предписание. Когато се обръщате към тях, не ги наричайте единствено по фамилия. Най-добре използвайте „ мистър ”. Най-важният подробност в облеклото на англичанина от деловия свят е вратовръзката. Тя е знакът за общественото състояние и богатство на притежателя си. Имайте го поради, в случай че желаете и вие да впечатлите госта си.

В Германия не обичат спонтанните дейности и изненадите. Там е признато всичко да се възнамерява авансово. По тази причина не си позволявайте да се явите на среща без авансово формирана стратегия. Деловите връзки в Германия са доста сдържани. И не се опитвайте да се вмъкнете в кабинета на шефа, подминавайки секретарката. Направите ли го, не очаквайте да създадат разлика сред вашето наличие и това на стената насреща. Желязно се съблюдава правилото, че деловите срещи се организират наложително в наличието на сътрудници или сътрудници. Колкото до външния тип, в случай че се появите в офиса на немски предприемач без сако, това ще бъде сметнато за жестоко нарушение на етикета от ваша страна. С немски бизнесмени мъчно може да завърже човек персонален контакт – те заобикалят да канят деловите си сътрудници на фамилна вечеря. Но в случай че играете голф или тенис – имате късмет.

В Холандия , за разлика от Белгия, не си коства да демонстрирате благосъстояние и власт. Освен това можете да се появите на среща без сако и това няма да се схване като пренебрежение. Главното за холандците е да реализират съглашение и да сключат контракт, така че не разчитайте да ги „ изтощите ” с дълги договаряния – това не ги плаши.

 В Дания връзките във компанията са неофициални. В доста датски компании шефовете обядват на една маса със своите подчинени. За датските бизнесмени са присъщи откритите обноски на другарство, а след деловата част може да ви поканят в уютно малко ресторантче да се опознаете от близко.

  В Ирландия избягвайте да изразявате намерено своето противоречие. Макар и да са известни с непримиримост, стигаща от време на време до дебелоглав, с тях може да се реализира съгласие, с помощта на умеенето им да мислят диалектически. Освен това се отличават с забавно възприятие за комизъм, и надалеч не са толкоз сдържани, колкото съседите им англичани.

  В Испания избират да провеждат деловите срещи край обедна софра, като освен това договарянията би трябвало да стартира уредникът на срещата. Не се предлага да се водят диалози за корида.

 В Португалия първо ще извърнат внимание на облеклото и маниерите ви. Специалистите по настоятелен етикет дават скъп съвет обръщението към португалските предприемачи да е предшествано от купата „ лекар ” – пояснява се като демонстрация на почитание. Често и изключително през лятото деловите срещи се назначават в късните вечерни часове, когато горещините не са толкоз непоносими.

  Във Франция на първо място би трябвало да помните за изтънченото възприятие за комизъм, присъщо на всички французи. И както и в Ирландия, не трябва намерено да изразявате противоречие. Заложете на дипломацията и триумфът ви е обезпечен.

 В Швейцария е признато бързо да се съкратява дистанцията и да се поддържа връзка на „ ти ”. Изобщо, за швейцарците е присъща неприкритост в общуването, само че не копирайте напълно маниерите на швейцарският си сътрудник. Това може да го подразни.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР