Бизнесменът от Дубай Калин Стоянов, Тони Подеста, шефката на Националната

...
Бизнесменът от Дубай Калин Стоянов, Тони Подеста, шефката на Националната
Коментари Харесай

Прочут демократ от Вашингтон гледа изложби в София

Бизнесменът от Дубай Калин Стоянов, Тони Подеста, шефката на Националната изложба Яра Бубнова, интернационалният арт дилър Стефан Стоянов и кураторът Иво Милев

 

– един от най-известните лобисти на демократите във Вашингтон през последния половин век, беше тайно на бърза аудиенция в София, като раздели времето си сред настоятелен диалози и две изложения. Милионерът, роден в Чикаго в семейство на гъркиня и италианец, е от най-мощните и уважавани меценати и колекционери в света. В изумителната му сбирка с произведения на модерни създатели преобладават три именити еви – сръбската грандама на пърформанса Марина Абрамович, скулпторката на паметните паяци Луиз Буржоа и бразилката Беатрис Милаеж, чиито работи вървят приблизително по милион и половина $.

„ За всеки куратор, актьор и политик е фантазия да бъде поканен в дома на Тони във Вашингтон “, разкри пред „ Стандарт “ интернационалният арт дилър Стефан Стоянов, който е добър другар с Подеста от близо 20 години. Именно той беше гидът на американеца из София. Подеста посети „ Квадрат 500 “, където остана удивен от пасторалните фотографии с голите френски русалки на Елина Кешишева, а по-късно гостува в салона на Стефан Стоянов, който сега показва надарената Миряна Тодорова – най-бързо пробиващата БГ художничка в Ню Йорк.         



Тони Подеста с Миряна Тодорова пред нейна картина в софийския дом на Стефан Стоянов

„ Тони, чиито брат Джон Подеста беше началник на кабинета на Хилъри Клинтън и консултант на президента Обама, и различен път е идвал в България. Преди време беше тук безусловно за 24 часа – долетя от Венеция, с цел да види изложбата на Брайън Дейли, която направих в Пловдив, а в този момент ще покажа негови творби в Бургас. Надявам се, че родните политици, с които Тони се познава, ще останат повлияни от неговото отношение към изкуството, та нека най-малко един път да помислят за културата на страната ни, а не да си трансферират отрасловото министерство като най-нежеланата снежна топка. Нация без просвета е обречена на изтребване “, разяснява Стефан Стоянов. Той дискретно загатна, че до момента в който са обядвали с Тони Подеста в „ Ла Капанина “ зад опашката на Коня, политици от разнообразни партии са поискали да се срещнат с американеца. Подеста обаче е останал по-впечатлен от непосредствената конюнктура в „ Кандахар “, където се е радвал на цялостна БГ стратегия – баница, кебапчета и дегустация на защити ракии. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР