Бизнесменът Иван Нончев и багеристът Манол Пазвантов, които нашумяха заради

...
Бизнесменът Иван Нончев и багеристът Манол Пазвантов, които нашумяха заради
Коментари Харесай

Глоба е най-вероятното наказание за унищожените дюни на къмпинг Смокиня

Бизнесменът Иван Нончев и багеристът Манол Пазвантов, които нашумяха поради разрушаването на дюни до къмпинг Смокиня, дружно с техните бранители се изправиха пред Бургаския областен съд. Обвинението към предприемачът Нончев беше за обезпечение на унищожаването на естествените забележителности, а на Пазвантов, за директен причинител на действието.
През месец януари 2019 година, дюните бяха заравнени със самоходна машина, която не е имала регистрационен номер. Оказа се, че тя е укривана, само че по-късно беше открита наоколо до мястото.
На почналото през днешния ден (11 септември) дело, тезата на държавният обвинител Ангел Георгиев за унищожаването на естествената забележителност не устоя в съда. Съдът дефинира, че съществуват процесуални спънки за гледане на делото по реда на гл. 27 от Наказателно-процесуален кодекс – кратко правосъдно разследване, заради експлицитното противоречие на подсъдимите и техните бранители.

Подсъдимите бяха упрекнати по член 78 А от Наказателен кодекс, което е за по-леко закононарушение. Така наказателната отговорност беше сменена с административно наказване.
Съдия Катя Господинова направи следното изказване във връзка на по-леката мярка: " Желанието на отбраната е производството да протече по особените правила по член 78 А от Наказателен кодекс, поради събитието, че са налице всички предпоставки към сегашния миг, за осъществяване производството по този ред. А точно подсъдимите не са осъждани, за закононарушението се планува наказване до 3 години отнемане от независимост, т.е. това не е тежко закононарушение, побация и санкция. На идващото място – няма имуществени вреди, предвид на което са налице всички предпоставки по член 78 А - освобождение от наказателна отговорност и налагане на административно наказване, което следва на доказване в идния углавен развой. "

Съдия Господинова разясни още, че законът третира това закононарушение като леко. За да бъде едно закононарушение тежко, законът би трябвало да планува над 5 години отнемане от независимост.
" Въпреки, че естествената забележителност е унищожена, съдът не позволява цивилен иск, тъй като приоритет в наказателното произвеждане е само наказателния развой. Предвид събитието, че по отношение на имуществени вреди няма събрано нито едно доказателство по досъдебното произвеждане, занапред следва, в случай че бъде позволено назначението на голям брой експертизи. Това би затруднило своевремененното привършване на наказателния развой. Пострадалото лице, в случай че желае по цивилен ред, може да предяви след привършване на актуалното произвеждане, цивилен иск. И няма никаква спънка за това " добави арбитър Господинова.
Министерството на районното развиване и благоустройство може да предяви своя цивилен иск в цивилен развой и ползите на страната няма да бъдат нарушени, в случай че се потвърди виновност на подсъдимите в наказателния развой.
Окръжен съд – Бургас удостовери и взетите ограничения за неотклонение " Парична гаранция ", в размер на 3 000 лева за Иван Нончев и 1 000 лева за Манол Пазвантов. Определението на Окръжен съд Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция.
Обвиняемите не разясниха обстоятелството, че ще се разминат единствено с санкция и не дадоха отговор на въпросите на публицистите, свързани с процеса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР