Бизнесът склонен да преговаря за цената на нощния труд. Това

...
Бизнесът склонен да преговаря за цената на нощния труд. Това
Коментари Харесай

Бизнесът склонен да преговаря за цената на нощния труд

Бизнесът податлив да договаря за цената на нощния труд. Това излиза наяве от мнение на Асоциацията на организациите на българските работодатели, оповестено по отношение на предложение на КТ „ Подкрепа “ по отношение на заплащането на нощния труд, прегледано на 22.10.2018 година на съвещание на Комисията по приходи и витално ниво към НСТС.

Ето, какво гласи мнението:
"С приемането на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (Обн. Дъждовни води. бр.9 от 26 януари 2007г.) е признат и текстът на член 9 по отношение на заплащането на нощния труд, който досега не е претърпял редакция, а точно: „ За всеки отработен нощен час или за част от него сред 22,00 ч. и 6,00 ч. на служащите и чиновниците се заплаща в допълнение трудово заплащане за нощен труд в размер не по-малък от 0,25 лева “.
Възможно е след повече от единадесет години цитираната нормативна наредба да бъде преразгледана, защото през интервала от 2007 година до момента са настъпили съответни промени в цените и трудовите хонорари, които следва да бъдат отразени в заплащането на нощния труд, само че както Ви е известно Асоциацията на организациите на българските работодатели има опредени цели в региона (като отпадане на добавката за така наречен „ клас прослужено време “, отпадане на задължението за възнаграждение на първите три дни болнични от страна на работодателя, въвеждане на механизъм за установяване на минималната работна заплата и други ) и настояваме всички въпроси да бъдат обсъждани паралелно. В този смисъл смяната в заплащането на нощния труд би могла да бъде част от бъдещи договаряния в региона на трудовите връзки. Разбира се, считаме, че скокообразното повишаване на добавката за нощен труд, препоръчана от КТ „ Подкрепа “, не е допустима за нас по принцип, тъй като не е обвързана с някакви справедливи индикатори (например растеж на продуктивността на труда за съответния интервал или различен справедлив критерий). "

Припомняме, че Конфедерацията на труда "Подкрепа " упорства за смяна в заплащането и ограничението на нощния труд. През миналия месец синдикатът внесе предлагането си до Комисията по приходи и витално ниво в Министерството на труда и обществената политика.

Според КТ "Подкрепа " нощният труд унищожава биологичния и обществен живот на хората. От 10 години нощният труд се доплаща 25 стотинки на час, което постанова незабавни и съответни промени. Профсъюзът упорства то да се усили десетократно - на 2 лв. и 55 стотинки. Освен това оферират заплащането да бъде обвързано с минималната или с главната заплата и да пораства всяка година дружно с нарастването на приходите. В момента към 400 000 българи поставят нощен труд.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР