Бизнесът ще си купува партии, а те ще се отблагодаряват.

...
Бизнесът ще си купува партии, а те ще се отблагодаряват.
Коментари Харесай

Вигенин: Отмяната на машинното гласуване е крачка към авторитаризъм


Бизнесът ще си купува партии, а те ще се отблагодаряват. Губи народът

"Машинното гласоподаване беше въведено, с цел да се върне доверието в изборния развой. Сега с анулацията му и с невижданото орязване на бюджетите на партиите, в средата на годината, е освен антидемократично решение, само че и крачка към авторитаризъм в България. " Това сподели пред НТВ националният представител от ПГ на "БСП за България " и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин. "Начинът, по който се отнася ГЕРБ към изборния развой, е абсурден. Видяхме, че към два месеца преди евроизборите се вършиха промени в изборното законодателство - една безусловно неприемлива процедура ", уточни Вигенин. Той напомни, че има признато предписание, съгласно което шест месеца преди избор не се трансформират изборните закони.

"Орязването на парите за партиите и анулацията на машинното гласоподаване цели едно - опазване на властта на ГЕРБ в общините непременно. Това няма да остане без последици. Ние изпратихме писма до редица институции, които се занимават с тези въпроси ", добави зам.-председателят на Народното събрание. Вигенин изясни, че лишаването на опозиционните партии от финансов запас, броени месеци преди локалния избор, е връщане с години обратно в битката с корупцията. "Бизнесът ще си купува партии, а те ще се отблагодаряват с избрани решения. Губи народът ", отсече депутатът от левицата. Той призна, че на Българска социалистическа партия ще е доста мъчно на идния локален избор, само че тя ще заложи на мощни претенденти в изборната конкуренция. Според него анулацията на машинното гласоподаване би подтикнало в допълнение пазаруването на гласове.

Кристиан Вигенин изясни, че Българска социалистическа партия ще върне надвзетите, по виновност на финансовото министерство, пари от партийната дотация в открития период. "Няма да останем длъжници на страната. Ще разчитаме хората да ни поддържат ", сподели още той. Вигенин предсказа срив на ГЕРБ на някои места в страната на идните локални избори.

"Ще се опитаме да бъдем градивни и да отстояваме нашите позиции, само че какви ще бъдат връзките ни в Народното събрание зависи от ръководещото мнозинство- дали е склонно да регистрира нашите визии. Важно е и дали това болшинство е готово да погази базисни правила на демокрацията ", сподели в умозаключение Кристиан Вигенин.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР