Бизнесът рядко е толкова прост. Ако произвеждате продукт, който всички

...
Бизнесът рядко е толкова прост. Ако произвеждате продукт, който всички
Коментари Харесай

Как ФИФА печели пари от футбола?

Бизнесът рядко е толкоз елементарен. Ако произвеждате артикул, който всички желаят да купят, само че чието произвеждане не ви коства съвсем нищо, ще натрупате доста пари много бързо.

Накратко, това е методът, по който ФИФА - международният управителен орган на футбола, натрупа пари.

През 2018 година, когато Световното състезание по футбол се организира в Русия, приходите на ФИФА надвишиха 4,6 милиарда $.

ФИФА заплаща на организационните комитети на страните-домакини на Световното състезание по футбол, парични награди, пътни и настаняване на тимовете и помощния личен състав, както и " фонд за завещание ", който подкрепя развиването на спорта в страната-домакин, откакто циркът на Световното напусне градовете.

Победителите в Световната купа в Катар ще получат 44 млн. $ от общия награден фонд от 440 млн. $, обезпечен от ФИФА.

Световната централа провежда сметките си на четиригодишни цикли към всяка Световна купа. За последния оповестен цикъл 2015-18 година ФИФА е събрала 6,4 милиарда $. През 2021 година, единствената година, в която не се организира Световно състезание, ФИФА е прибрала 766 млн. $.

Телевизионни права

По-голямата част от приходите на ФИФА идват от продажбата на права за телевизионно лъчение на Световната купа и други интернационалните шампионати.

От 6,4 милиарда $, генерирани през последния цикъл, 4,6 милиарда $ са от телевизионни права.

Маркетингови права

Световни марки заплащат на ФИФА за правото да популяризират на събитията на организацията. Най-големите марки си партнират с ФИФА в проектите ѝ за развиване и обществена отговорност, което значи, че те имат достъп до нестопанската част на ФИФА, инвестираща във футболния спорт на интернационално, национално и всеобщо равнище.

Следващите по величина марки имат право да популяризират на Световната купа, която е най-гледаното телевизионно събитие на планетата. Очаква се към пет милиарда души - повече от половината население на Земята, да гледат тазгодишния шампионат. Това е огромна публика, на която може да се продават разнообразни артикули.

В цикъла преди Световната купа през 2018 година покупко-продажбите за маркетингови права донесоха на ФИФА 1,66 милиарда $. А даже и през 2021 година приходите от продажбата на маркетингови права възлизат на символичните 131 млн. $.

Продажба на билети и гостолюбие

Друг източник на пари за ФИФА са приходите от входни билети. Целият доход от правата за продажба на билети отива в дъщерно сдружение, напълно притежавано от ФИФА. През цикъла 2015-18 година това донесе доходи от 712 млн. $.

През 2021 година продажбата на билети за Купата на арабските страни, когато участваха към 600 000 души, генерира почти 12 млн. $. За Катар 2022 са продадени към три милиона билета. А с цени, вариращи от 100 до 1100 щатски $, това сигурно ще бъде още една ударна година.

Брандиране и лицензиране

ФИФА притегля парични средства и посредством лицензиране на своята марка. Най-известната от тях е поредицата от футболни игри FIFA на Electronic Arts (EA), за която се оповестява, че е генерирала продажби на стойност ФИФА.

Производителят на игри е платил на ФИФА към 150 млн. $ годишно за правото да употребява името " FIFA ".

През 2021 година ФИФА е спечелила 180 млн. $ от лицензиране на марката си за артикули, търговия на дребно и игри. Същата година ФИФА получи 201 млн. $ от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати като отплата за загуби, дължащи се на корупция, откакто през 2015 година бяха повдигнати обвинявания на десетки висши ръководители на ФИФА.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР