Бизнесът предлага 217 лв. компенсация за мегаватчас/МВтч/ за небитовите потребители

...
Бизнесът предлага 217 лв. компенсация за мегаватчас/МВтч/ за небитовите потребители
Коментари Харесай

Велев: Предлагаме 217 лв. компенсация за МВтч за небитовите потребители за декември

Бизнесът предлага 217 лева отплата за мегаватчас/МВтч/ за небитовите консуматори за декември, заяви Васил Велев, ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал /АИКБ/. Предложението е адресирано в писмо до премиера и министрите на финансите, стопанската система и енергетиката с копие до КЕВР и е подкрепено от над 140 браншови организации.

Според Велев сходна обезщетителна мярка би трябвало да продължи, „ до момента в който има подобен пазар, който е строшен, който не работи и има свръхекстремно високи цени “.

За ръководителя на АИКБ преодоляването на енергийната рецесия е най-неотложната и най-спешната задача пред новия кабинет.

„ 408 лева за МВтч е междинната цена за ноември. За декември предвиждаме тя да стигне до 450 “, посочи Велев. По думите му в прилежаща Сърбия цената за небитовите консуматори е 130лв. на МВтч, в Румъния – 180 лева на МВтч, а в Турция – още по-ниска.

„ Това е огромен риск за стопанската система и за публичния бранш. Борсовите цени са почти идентични, само че във всички страни има самостоятелни решения, които да компенсират тези свръхцени за съответните потребители”, акцентира Велев. Той подсети, че цените за бита и в този момент са субсидирани.

„ Ако продължат да бъдат потискани и субсидирани, това ще докара или до банкрути на сдруженията, които доставят с електрическа енергия, топлоенергия и вода, или до кръстосано субсидиране и банкрути в индустрията”, разяснява ръководителят на АИКБ. Той е безапелационен, че когато се субсидират едни цени, тази дотация някой я заплаща.

„ Става по този начин, че който използва повече, той получава по-голяма дотация. По-заможните жители, които използват повече, получават по-голяма дотация, която я заплащат в действителност по-бедните. Това задържане на цените не е обществена политика. Социалната политика е компенсиране на най-нискодоходните с енергийни помощи, с други средства, а не субсидиране за всички, в това число и за тези, които могат да си заплащат действителните сметки и тези, които не могат”, посочи Велев. съгласно него растящите цени на тока ще подклаждат инфлацията, само че този развой може да се овладее посредством навреме компенсиране на тези високи цени.

„ Парите са тук, в България. Ние имаме единствено 7% електропроизводство на основата на поскъпналия природен газ. Другите 93%, суровините, не са поскъпнали – въглищата са на същите цени, вода, вятър, атом – всичко това със същата себестойност”, напомни Велев. Той отбелязва, че обсегът на антикризисните ограничения у нас е над два пъти по-малък от междинния за Европейски Съюз.

„ Те и в този момент не са в най-благоприятен дизайн. Това, което у нас отсъства като мярка, е поддръжка на закрепените разноски на предприятията в потърпевши сектори”, счита Велев.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР