Бизнесът очаква силен зимен туристически сезон, коментира в интервю за

...
Бизнесът очаква силен зимен туристически сезон, коментира в интервю за
Коментари Харесай

Бизнесът очаква силен зимен туристически сезон

Бизнесът чака мощен зимен туристически сезон, разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов. При 680 000 задгранични туристи, посетили България от края на декември предходната година до началото на март 2021 година, тази зима се чака техният брой да се удвои. През 2019 година в този интервал задграничните туристи са били 1,65 милиона. Прогнозите на специалиста са основани на общото нарастване на визитите на чужденци, следено през лятото.

Изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм /НБТ/ Полина Карастоянова разяснява, че данните на НБТ от водещите ни зимни курорти " Пампорово ", Банско и " Боровец ", както и от вътрешността на страната, където има условия както за планински спорт, по този начин и за балнео- и спа почивки, демонстрират цялостна подготвеност да се предложат условия за отмора, с натурален сняг, в множеството елементи на България.

Пистите към този момент са обработени и готови, добави Карастоянова. Нашите упования са умерено позитивни и оптимистични, тъй като от страна на бизнеса е направено нужното и има всички предпоставки сезонът да бъде безвреден, спокоен, сигурен за туристите, съобщи изпълнителният шеф на НБТ.

Вчера министърът на туризма Христо Проданов по време на откриването на зимния сезон 2021/2022 в Пампорово съобщи, че е оптимист за идния зимен сезон. Два са главните критерия да бъде сполучлив - първият е да има доста сняг, а вторият - да има доста туристи, добави той.

Изпълнителният шеф на " Пампорово " АД Мариян Беляков също изрази очаквания за сегашния зимен сезон, защото за първи път от години има толкоз доста сняг през декември. В началото на месеца служебният министър на туризма Стела Балтова съобщи, че упованията са за провокационен, само че в същото време позитивен зимен туристически сезон и разгласи, че са написани всички инструкции за местата за настаняване и за заведенията за хранене и забавление, които са съобразени с предписанията на здравното министерство.

Тази зима чакаме да тръгнат и чартърните вериги, свързани със зимния туризъм - на първо място от Англия, Централна Европа и Русия, без значение от пандемичната конюнктура, добави Драганов. Той също подчертава, че зимните ни курорти са подготвени да одобряват гостите.

В Банско зимният сезон 2021/2022 се открива публично през днешния ден, съгласно известие на " Юлен " АД, направено още през ноември, а при започване на декември от " Боровец " оповестиха, че ски зоната в интервала 18-26 декември ще работи на миналогодишните цени. " Витоша ски " към момента не са оповестили какви ще са цените за сезон 2021/2021.

По Коледа и Нова година се чака към 500 000 българи да посрещнат празниците в страната, включително и в зимните ни курорти, сподели Румен Драганов.

Основно ще се избират къщите за посетители, дребните фамилни хотели, местата за настаняване с балнео-, спа и уелнес услуги, като те бяха резервирани още в края на ноември, посочи специалистът.

Според резултати от представително изследване през октомври за настройките на българите към идния зимен сезон и желанието им за отмора, 730 000 пълнолетни българи са декларирали, че възнамеряват най-малко едно туристическо пътешестване или отмора през идния зимен сезон 2021/22 година

Новото за този зимен сезон е, че браншът се връща в изискванията на естествена конкуренция, разяснява Драганов. Зимните курорти във Франция, Австрия, Андора не работеха предходната зима, само че в този момент те са отворени, което е добре, тъй като се прави доста по-голяма реклама на зимния туризъм, счита специалистът.

Българският туризъм работи по-добре в изискванията на конкуренция и нашият туристически артикул като конкурентна цена стои доста по-добре, сподели Драганов и добави, че курорти като " Боровец " и Банско се считат за едни от най-изгодните за упражняване на ски спортове, а " Пампорово " е комфортен за деца и начинаещи скиори.

Цените на тока сa високи в цяла Европа и даже някъде са и по-високи от нашите, разяснява Драганов и добави, че на всички места са актуализирани цените на услугите в туризма тази зима.

В някои случаи въжен превоз картите у нас са съвсем двойно по-скъпи по отношение на предишния зимен сезон, само че съгласно специалиста цената няма да е стопиращ фактор при избора на зимна дестинация за отмора, тъй като ски спортовете по принцип са скъпи, а хората, които обичат да ги практикуват, без значение от цените, ще продължат да им се любуват.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР