Бизнесът и синдикатите изненадващо сближиха позициите си за икономическите мерки

...
Бизнесът и синдикатите изненадващо сближиха позициите си за икономическите мерки
Коментари Харесай

Бизнесът и синдикатите одобряват правителствените мерки срещу кризата

Бизнесът и синдикатите изненадващо сближиха позициите си за икономическите ограничения против рецесията, подбудена от пандемията от COVID-19.

От Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и КТ „ Подкрепа” дадоха и добра оценка на дейностите на държавното управление.

Пламен Димитров: Мярката 60/40 проработи, в този момент ни би трябвало нова, която да е 80/20

„ Много изненадващо, само че недоволни няма. Правителството си свърши работата. Както щабът, по този начин и държавното управление направиха чудеса от героизъм”, разяснява Красимир Дачев, зам.-председател на БТПП в предаването „ Неделята” по Нова телевизия.

„ Лошото е, че сме доста крив народ. Но по този начин или другояче беше проведен сериозен запас да покрива краткотрайната претовареност, да покрива неналичието във компаниите. Такова знамение до момента не се беше случвало”, разяснява Дачев.

Димитър Манолов от КТ „ Подкрепа” изясни, че макар недоволството измежду някои бизнес организации, не трябва да се трансформира трагично философията на мярката 60/40.

„ 60 на 0, за което приказват те – това е на борсата”, съобщи Манолов.„ Мярката е прилична за опциите на нашата държава”, добави той. Манолов счита, че би трябвало да се премисли цялата данъчна политика.

"Намаляването на Данък добавена стойност на 9% за ресторантьорския бизнес и за книгите, Красимир Дачев дефинира като „ отваряне на кутията на пандора”.„ Какво ще кажат тези, които вършат самун? Или тези с медикаментите?”, попита Дачев.

Димитър Манолов посочи като положителна страна на тази мярка, че работещите в ресторантьорския отрасъл ще се обезпечават на по-висок приход. „ Възможно е да има действително нарастване на забележимите им заплати”, разяснява Манолов.

Сачева разкри какъв брой души прати COVID-19 на борсата

Заместник-председателят на БТПП Красимир Дачев изрази оптимизъм за икономическото възобновяване и прикани да не се драматизира обстановката. Дачев счита, че макар сериозния брой останали без работа, те бързо ще бъдат наети още веднъж.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР