Бизнесът е един от основните носители на прехода към кръгова

...
Бизнесът е един от основните носители на прехода към кръгова
Коментари Харесай

Бизнесът - основен двигател на прехода към кръгова икономика

Бизнесът е един от главните носители на прехода към кръгова стопанска система, осъзнава тази отговорност и към този момент работи по нови, още по-високи цели, с цел да покрие условията й, стана ясно по време на провеждащия се през днешния ден Девети народен Зелен конгрес на сп. " Мениджър " и ЕКОПАК България.

Като компания номер едно в света за храни и питиета за нас е от изключително значение да бъдем свързани с всичко значимо за бъдещето на света и природата, съобщи един от главните участници Емануел Артур, изпълнителен шеф, Нестле България.

 В Нестле дефинираме нашата цел като възстановяване на качеството на живот и създаване на по-здраво бъдеще. Правим го с полезности, които се основават на уважението – към самите нас, към другите, другите и особеното, както и към поколенията, които ще дойдат. Големият ангажимент на компанията е да има нулево въздействие на индустриалната й активност върху околната среда, което се извършва през три целта – вземане предвид с климатичните промени, грижа за запазване на водните запаси и непрекъсната работа за намаляването на отпадъците.

В последните няколко години сме понижили с над 33% газовите излъчвания от нашите производства, над половината от нашите заводи по света не депонират боклуци на сметища и една от тях е фабриката в България, уточни Емануел Артур. За последните съвсем 30 години Нестле редуцира повече 18 хиляди тона опаковки на подготвени артикули, което е еквивалент на това да спрат да се движат вечно над 84 хиляди коли. Нов ангажимент на компанията е до 2025 години всички опаковки на артикули на компанията да се рециклират или да се употребяват наново. Към момента, единствено 40% от опаковките на продуктите на компанията са нови, т.е 60% са рециклируеми и за повторна приложимост

Ние сме страната на найлоновите торбички, а те са едни от най-големите разходни пера за бизнеса, в това време са и най-разхищаваните от потребителите – разбирате каква превъзпитателна мярка ни следва, разяснява Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България. Лидл реализира 100 % рециклируемост на употребяваните опаковки и това става още на равнище магазини като чиновниците са подготвени за разделно събиране по типове. Само за 2017 над 8700 тона боклуци от опаковки са предадени за преработване от Лидл България, уточни Драгийска. Компанията си слага за цел до 2025 г да понижи с още 20% пластмасовите боклуци и с това да промени облика на страната на найлоновите торбички.

Всяка една пластмасова бутилка да бъде рециклируема е огромната цел, която си слага за близкото бъдеще и " Кока Кола ХБК ", заяви, Ловорка Кекез​, Мениджър " Околна среда " на компанията.

Компанията, която оперира в 23 страни на 3 континента към този момент е понижила с 22%  количеството вода, употребена вода за произвеждане, а 40% от опаковките, които пуска на пазара са рециклирани.  Отпадъците, които депонира са спаднали с 83%. Като част от решенията за кръгова стопанска система, които към този момент се ползват е преработване на мокрите етикети, въвеждане на оборотни стъклени бутилки и понижено тегло както на стъклените, по този начин и на пластмасовите бутилки на нейните артикули.

С 6% спрямо 2015 година е понижила потреблението на вода и „ Загорка “, АД, за същия интервал е постигнала  41% понижаване на въглеродните излъчвания в производството, заяви Катерина Миланова, мениджър Корпоративни връзки и стабилно развиване в „ Загорка “ АД. 29% от електрическата енергия, която употребява пивоварната е от възобновими източници при приблизително 5% за България. „ Загорка “ има високи цели за непрекъснато понижаване на количеството боклук през понижаване на тежестта на бутилките, а един от най-успешните й планове досега е унищожаване на хартиените етикети, което е довело до спестяването на 45 тона хартия. Новата стратегическа цел на компанията е всички опаковки, които отиват на пазара да бъдат такива, че които могат да бъдат употребявани още веднъж. Затова и една от най-активните начинания на компанията е промотирането на стъклените опаковки и повторното им потребление. Сред огромните зелени триумфи на „ Загорка “ е, че към този момент съумява да рециклира и 99.6% от отпадъците си.

Своеобразен зелен връх показа Станислав Станев, регионален шеф „ Технически действия и успеваемост “ във Веолия за България, и шеф „ Експлоатация и поддръжка ” в „ Софийска вода ”.

През предходната година пречиствателната станция на компанията в София реализира връх в производството на зелена сила покриваща на 123% потребностите от електрическа енергия на самата станция и 84% от енергийните потребности на цялата ВиК система, поради което получава и високо интернационално отличие  за иновация в отпадъчните води.

Как на процедура към този момент е въведен модела на кръгова стопанска система в Амилум България “ ЕАД посредством индустриален цикъл, учреден на съвсем безотпадна технология, описа Нели Петрова, координатор по сигурност на труда и околна среда в завода, основан в Разград

В последните 2 години предприятието е понижило с 98% отпадъците, предопределени за депонирани, а от началото на тази година те към този момент са 0%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР