Бизнесът алармира, че освен несигурни доставки на газ до края

...
Бизнесът алармира, че освен несигурни доставки на газ до края
Коментари Харесай

Бизнесът: Цената на тока може да се повиши в края на годината

Бизнесът сигнализира, че с изключение на несигурни доставки на газ до края на годината, през последното тримесечие на цената на електрическата енергия за небитовите потребителите ще се увеличи. Причината е, че решението на Народното събрание, с което се обезпечава отплата от цената, ще изтече.

Затова предизвести в " Денят стартира " изпълнителният шеф на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов. Икономистът Стоян Панчев дефинира обстановката като спешна, тъй като цените на природния газ даже надвишат тези от февруари, когато стартира огромната съветска атака в Украйна.

Добрин Иванов сподели:

" Имаме проблем, който ще се задълбочи в последното тримесечие на октомври-декември, защото към момента не е обезпечен газ на страната. Това, което по принцип използва стопанската система като количества газ за това тримесечие не са контрактувани и нямаме сигурност. От друга страна има ескалация в цените. т.е. за нас към момента стои въпроса в частта за газ. Проблемът с цената на електрическата енергия беше решен с решението на Народното събрание и до края на септември тя ще бъде открита. Може би беше неточност, че беше закрепени единствено за три месеца. Нашето искане беше до края на годината. Предполагаме, че ще се задълбочи казусът с цената на електрическата енергия през октомври.

Не настояваме да получим по контракта от " Газпром ", ние настояваме да бъдат обезпечени доставките. Ако могат да договорят различни доставки, които да бъдат сигурни и на цена не по неприятна от тази, която ни е обезпечена по контракта с " Газпром ", ние би трябвало да се възползваме от такава опция. Но това окончателно отричане от доставките на най-големия снабдител, който може да ни доставя газа от през днешния ден за на следващия ден и то не през терминал за втечняване на газ, а с водопровод, за нас е нелогично и ние считаме, че би трябвало да прегледаме тази опция и в случай че тази опция може да бъде обезпечена в къс период да се възползваме от нея. Трябва да вземем всички детайлности, които са свързани с осъществяването по контракта с " Газпром ": дали започването на договаряния с " Газпром " по настоящия ни контракт ще повлияят на възможен предстоящ правосъден иск от страна на България за неизпълнението на контракта, дали клаузата " вземи или заплати " е уговорка, по която България е уязвима в актуалната обстановка. Но това, за което настояваме е, да се вземат дейности за обезпечаване на нужните количества на налични цени. Източникът е въпрос на разбор. "

Стоян Панчев сподели:

" До момента европейските спотови пазари са на равнищата от началото на войната, даже малко повече в послените дни. В август, най-топлият месец, получаваме цени от суматохата от началото на войната към 200 евро на метаватчас - т.е. сигурно сме в рецесия.

Вчера чухме, че Румъния няма да взе участие в проекта за 15% понижаване на потреблението и това главно се движи от обстоятелството, че те имат лично вътрешно произвеждане. Нещо, което трябваше да свършим преди 10 години, когато имаше предпочитание за насърчаване на българско лично произвеждане на газ, само че тогава бяха изгонени американските вложители, беше блокирано даже изследване за газови залежи за жалост в газовата рецесия и с такива енергийни запаси, когато става въпрос проблемите се вземат решение 10 години по-рано. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР