Бизнес инсайдър“: България се стопява най-бързо в цял святАмериканското издание

...
Бизнес инсайдър“: България се стопява най-бързо в цял святАмериканското издание
Коментари Харесай

„Бизнес инсайдър“: България се стопява най-бързо в цял свят

„ Бизнес инсайдър “: България се стопява най-бързо в целия свят
Американското издание „ Бизнес инсайдър “ разгласява материал, отдаден на 10 страни със съществени демографски проблеми.

Специално място в материала е отделено и на демографската рецесия у нас. Според изданието България, най-бедната страна членка на Европейския съюз, е страната с най-бързо топящо се население и напълно скоро българите ще бъдем колкото след края на опустошителната Втора международна война. Очаква се през 2050 година българите да са едвам 5,4 милиона, като за това е отговорен освен ниският коефициент на плодовитост от 1,46 деца на жена, само че и високата емиграция.

Особено любопитно е, че десетте страни с най-бързо изчезващо население в света се намират в Европа, като множеството са членки на Европейски Съюз. В тази отрицателна ранглиста, след България се подреждат Латвия, Украйна, Хърватия, Румъния, Молдова, Литва, Полша, Сърбия и Унгария.

Изненадващо обаче със съществени демографски проблеми са и едни от най-населените страни в света. Проблеми с ниската раждаемост имат даже Съединени американски щати, Япония, Южна Корея, Испания, Италия, Обединеното кралство. Повечето от тези страни обаче съумяват да компенсират спада на раждаемостта с банкет на имигранти.

Китай, с население от над един милиард души, също е изправен пред тиктакаща „ демографска бомба “. Експерти предсказват, че през 2030 година 25% от популацията на страната ще бъде над 60 години. Властите срещат съществени компликации да усилят раждаемостта, откакто продължение на десетилетия на китайските фамилии не се позволяваше по повече от едно дете. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР