Бившият заместник-министър на външните работи на Полша Пьотр Вавжик беше

...
Бившият заместник-министър на външните работи на Полша Пьотр Вавжик беше
Коментари Харесай

Бивш полски зам.-министър арестуван след обвинение за подкупи срещу визи

Бившият заместник-министър на външните работи на Полша Пьотр Вавжик беше задържан по отношение на продължаващото следствие на абсурда с, съобщи в сряда антикорупционната организация на Варшава, предава " Ройтерс ".

Вавжик, който беше заместник-министър на външните работи от януари 2021 година до август предходната година, беше арестуван и упрекнат в превишаване на пълномощията си при работа с документи на министерството, се споделя в изказване на Полското централно антикорупционно бюро (CBA). Властите претърсиха и дома му за възможни доказателства.

Арестът на Вавжик идва на фона на продължаващият конфликт за върховенството на закона в Полша , като новото държавно управление на страната под управлението на премиера Доналд Туск даде обещание да потърси отговорност от предходната администрация на Закона и справедливостта (ПиС), която загуби властта на общите избори предишния октомври.

Скандалът с пари против визи беше оголен предишния август , когато полските медии оповестиха, че хиляди жители на страни отвън Европейски Съюз, основно от Азия и Африка , са платили, с цел да прескочат опашката за визи в полските консулства по целия свят. Твърди се, че към 250 000 визи са били издадени в подмяна на подкупи , съгласно известия в медиите, като опозиционните депутати по това време определят броя до 350 000.

Доналд Туск го назова " евентуално най-големият скандал в Полша през 21 век ".

В изказване CBA съобщи, че следствията му " се отнасят, наред с другото, даването на обещания за даване на финансови облаги в подмяна на ходатайство по въпроси, свързани с приемане на позволения за престояване, както и нелегално практикуване на въздействие върху хода на издаване на разрешенията. "

Осем други лица са упрекнати по случая, сподели CBA.

Вавжик даде обещание да сътрудничи изцяло на управляващите, само че поддържа своята непорочност в изказване пред локалните медии посредством своя юрист. Той може да получи до 10 години затвор, в случай че бъде приет за отговорен.
 Полша подреди да бъде хранен министърът, почнал гладна стачка в пандиза
Полша подреди да бъде хранен министърът, почнал гладна стачка в пандиза

този случай ескалира спор сред президент и министър председател
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР