Бившият зам.-кмет на Младост Биляна Петрова, която е под домашен

...
Бившият зам.-кмет на Младост Биляна Петрова, която е под домашен
Коментари Харесай

Биляна Петрова прати до медиите свое проучване за сделки, свързани с бащата на Иван Гешев

Бившият зам.-кмет на Младост Биляна Петрова, която е под домакински арест по обвиняване за рушвет дружно с Десислава Иванчева, изпрати до медиите свое изследване за покупко-продажби, свързани с бащата на зам.-главния прокурор Иван Гешев. 

Текстът е изпратен до OFFNews от някогашния пиар на общината Петър Кърджилов. 

Публикуваме текста без редакторска интервенция: 

Кой ще проверява бащата на зам.-главния прокурор Иван Гешев? Проучване на Биляна Петрова, някогашен зам.-кмет на Район „ Младост ”

В момента текат каузи против задържаните семейство Баневи за източване на компании и против Цветан Василев за източването на КТБ. Дали те са отговорни, ще реши съдът. 

Въпросът обаче е за какво се проверяват единствено някои хора и има ли чадър над длъжностни лица по високите етажи на изпълнителната и правосъдната власт? 

Има ли КОЙ да проверява сигнала за тази фрапантна скица за източване на държавната компания „ Софтранстакси “ ООД, в която попада и името на бащата на зам.-главния прокурор Иван Гешев. 

Всичко стартира на 15.10.2000 година когато Агенцията за държавни вземания прави инспекция и открива, че българската страна има изискуеми вземания към въпросната „ Софтранстакси “ ООД на стойност 111 979,23 щатски $ и 992,66 деномирани лв.. Впоследствие се издава Акт, който е връчен на компанията на 07.11.2000г.
Сумата не е огромна, тъй като към този миг компанията „ Софтранстакси “ ООД има доста парцели - над 46000 кв.м. земя и 6 408 кв. м. здания в кв. „ Хаджи Димитър “, София. Имоти, дадени на държавната компания от страната!
Управителите на „ Софтранстакси “ ООД, с цел да не се издължат на страната, стартират дейности по заучена скица, като продават доста под пазарната цена недвижими парцели, благосъстоятелност на компанията.

Само три дни след връчването на акта за отговорностите, компанията, в лицето на шефа ѝ Георги Цолов Георгиев " намира " купувачи за четири от парцелите. Единият от купувачите се оказва не какъв да е, а служителят на реда Стоимен Т. Гешев, татко на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който към оня миг работи като следовател в Столична следствена работа. 

Заедно с другия покупател – Александър Р. Иванов, Гешев-баща купува земя с повърхност 2011 кв.м. и бензиностанция, с площ 30 кв.м. за скромната сума от 19 506 лева за земята и 3 294 лева -за постройката.

Така единствено за 4,96 евро на кв. м. е продадена земя в столичния квартал “Хаджи Димитър “, а бензиностанцията е коствала единствено 56,14 евро на кв.м. По-изгодна ниска цена купувачите от сагата с жилищата на властта, включително министри и депутати, даже не са и сънували. 



Бензиностанцията, която Гешев-баща купува единствено за 56,14 евро на кв.м.

Но какъв е ползата на компанията да продава на ниска цена? Сигурно с цел да не покрие цялото обвързване към страната? Колкото е получила компанията от продажбата на безценица, толкоз са отишли за разнообразни налози и такси, а останалите отговорности в никакъв случай не се заплащат. 

Когато сумата от продажбата на парцела е ниска, компанията покрива едвам дребна част от отговорностите си към страната. Вместо за парцелите на „ Софтранстакси “ ООД да се организира почтен обществен търг и страната да събере цялата сума по вземанията, те са продадени на безценица. Още тогава тя е трябвало да запорира парцелите, само че това не е направено, за какво ли?

Как продължава схемата? Минават 4 години и през 2004 година майката и бащата на зам.-главния прокурор Иван Гешев, като съсобственици на парцела, го заменят за лек автомобил „ Сузуки “, струващ съгласно нотариалния акт – 7800 лева (или „ кон за кокошка “, както се назовават сходни неравностойни сделки). Чрез тази подмяна сем. Гешеви трансферират собствеността на Цоло Георгиев Георгиев, който евентуално е наследник на Георги Цолов Георгиев, шефа на „ Софтранстакси “ ООД, който в действителност е първичният продавач.

Схемата работи посредством медиатори, косвено земята се връща като благосъстоятелност, само че към този момент не на компанията, която продължава да дължи пари на страната и даже е натрупала още, а на частно лице с родствена връзка с шефа на „ Софтранстакси “ ООД - Георги Цолов Георгиев.
Преди страната да си потърси парите през 2009 година „ Софтранстакси “ ООД е разпродало всички недвижими парцели (вписани са общо 6 покупко-продажби за интервала 2000-2002 г.). Когато страната поискала запор, се оказва, че сдружението има единствено отговорности. 

А какви са загубите от тази скица за данъкоплатците, ще попитате вие, за всички нас, баламите?

Само задълженията, които страната не е съумяла да събере възлизат на към 280 000 лева (към 2009 година по оценка на вещо лице). Не са платени и други задължения към служащите, снабдители и банки.
А цената на тези 46 дка, продадени на безценица, към днешна е над 10 милиона лв.. Отделно са постройките, даже при песимистична оценка цената им е над 3 милиона лв.. 

Таблица, в която са оценени продадените от „ Софтранстакси “ ООД здания, като са употребявани референтни цени, прилагани по ПРСР 2014-2020 година Референтните цени са за ново строителство с приложена амортизация -50 % (това е оптималната амортизация за общински парцели, използвана по българското законодателство).

Бащата на Гешев има още една преференциална покупка през 2002 г.- на имот във Владая за 2,25 лева на кв.м., още веднъж по данъчна оценка и то... от притежател на компания от строителния отрасъл!

Какво и за какъв брой е купил Гешев-баща:
година покупка на цена, лева кв.м. лв/кв.м. евро/кв.м.
2000 година имот в Х. Димитър 19506 2011 9,70 4,96
бензиностанция в Х. Димитър 3294 30 109,80 56,14
2002 година имот във Владая 1764 784 2,25 1,15

Всички документи, свързани с гореизложеното, са обществени и удостоверяват описаните обстоятелства.
Остава реторично да си зададем въпроса вярна ли е националната сентенция: „ Какъвто бащата, подобен и синът “? А сина персонално да го попитаме по какъв начин избира кои източвания на компании да проверява и за кои необятно да си затвори очите. 

Списък на употребяваните документи:
1. Решение № 48 от 15.01.2010 на Софийски градски съд, Търговско поделение VI-5 състав;
2. Справка в имотния указател за СОФТРАНСТАКСИ ЕГН/ЕИК: 831377509;
3. СЛУЖБА Пожарна охрана ВПИСВАНИЯТА - СОФИЯ, Книга: ПРЕХВЪРЛЯНИЯ, № от дв. вх. рег.:28274, Акт том: 097, Тип Акт:Покупко-продажба на неподвижен парцел с н.а. Акт номер: 172, Дата на регистриране: 10.11.2000 г.;
4. СЛУЖБА Пожарна охрана ВПИСВАНИЯТА - СОФИЯ, Книга: ПРЕХВЪРЛЯНИЯ, № от дв. вх. рег.:35234, Акт том: 116, Тип Акт: Покупко-продажба на неподвижен парцел с н.а. Акт номер: 150, Дата на регистриране: 06.11.2002 г.;
5. СЛУЖБА Пожарна охрана ВПИСВАНИЯТА - СОФИЯ, Книга: ПРЕХВЪРЛЯНИЯ, № от дв. вх. рег.:34168 Акт том: 109, Тип Акт:Замяна с нотариален акт Акт номер: 19, Дата на регистриране: 12.08.2004 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР