Бившият тайландски премиер Таксин се премести от затвора в болница след завръщането си от изгнание

...
Бившият премиер на Тайланд Таксин Шинаватра беше преместен от затвора
Коментари Харесай

Бившият премиер на Тайланд Таксин Шинаватра беше преместен от затвора в полицейска болница в сряда, съобщиха официални лица, ден след като беше арестуван при завръщането си от 15-годишно изгнание.

74-годишният, два пъти министър-председател на Тайланд и свален при преврат през 2006 г., страда от множество здравословни оплаквания, казаха служители, и беше преместен от затворническа карантина в полицейска болница малко след полунощ.

Завръщането на Таксин у дома във вторник дойде в същия ден, когато неговата партия Pheu Thai се върна в правителството в споразумение за споделяне на властта с провоенни партии, което предизвика широко разпространени спекулации за сделка за намаляване на времето му в затвора.

Сити Сутивонг, говорител на отдела за поправки, каза в изявление, в което късно вечерта в сряда медицинските служители на затвора съобщиха, че Таксин страда от безсъние, високо кръвно налягане и ниско ниво на кислород в кръвта.

„Той има няколко заболявания, за които трябва да се погрижи – по-специално сърдечни заболявания и затворническата болница няма подходящо оборудване," каза Сити.

"Лекарят каза, че за да се избегне рискът, който може да застраши живота му, той трябва да бъде изпратен в полицейската болница."

Веднага след кацане в Банкок с частен самолет милиардерът, бивш премиер, беше отведен на съд и му беше наредено да излежи присъди в затвора, постановени по време на отсъствието му от страната.

Той отдавна твърдеше, че случаите са политически мотивирани, но каза, че е готов да се изправи пред правосъдието, за да се върне у дома и ще види внуците си на стари години.

Обичан от милиони селски тайландци заради популистките си политики в началото на 2000-те, Таксин е хулен от роялисткия и провоенен естаблишмънт на страната, който прекара голяма част от последните две десетилетия се опитват да държат него и съюзниците му извън властта.

Срета Тависин от Pheu Thai беше одобрена за министър-председател вчера – първият премиер на партията, след като сестрата на Таксин Йинглук беше изхвърлена при преврат през 2014 г.

Имотният магнат Срета оглавява противоречива коалиция, която включва партиите, свързани с генералите-превратаджии, които свалиха Таксин и Йинглук.

Новата коалиция изключва нововъзникналата прогресивна Партия за движение напред (MFP), която яхна вълна от младежко и градско недоволство почти до десетилетие подкрепяно от военните управление, за да постигне шокираща победа на изборите през май.

Но реформисткият натиск на MFP за изменение на кралските закони за клевета и справяне с бизнес монополите изплаши могъщия елит на кралството и лидерът на партията Пита Лимяроенрат беше блокиран да стане премиер министър.

Наследството от преврата от 2014 г. преследва кандидатурата на тайландския реформатор за премиер

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР