Бившият спортист почина на 76-годишна възраст и остави история, достойна

...
Бившият спортист почина на 76-годишна възраст и остави история, достойна
Коментари Харесай

Как О Джей Симпсън раздели Америка - възход и падение на една звезда, която ужаси света

Бившият състезател умря на 76-годишна възраст и остави история, почтена за холивудски трилър
О Джей Симпсън, някогашната звезда на НФЛ, чиито спортни достижения и популярност бяха засенчени от процеса против него през 1995 година, за бруталните убийства на някогашната му брачна половинка Никол Браун Симпсън и приятеля й Рон Голдман, умря от рак, заяви фамилията му в четвъртък в обществената мрежа X. Той беше на 76 години.

" На 10 април нашият татко, Орентал Джеймс Симпсън, изгуби борбата си с рака. Той беше заобиколен от децата и внуците си. През този интервал фамилията му ви моли да почитате желанията им за усамотение ", написа в обявата семейството Симпсън.

Диагнозата рак на простатата на Симпсън беше обществено оповестена преди към два месеца, в изказване на президента на Залата на славата на професионалния футбол Джим Портър. Тогава О Джей беше подложен на химиотерапия.

Въпреки че Симпсън беше неведнъж награждаван поради спортните си достижения - печелейки трофея Heisman през 1968 година с тима на университета на Южна Калифорния, преди да играе за професионалния футболен клуб " Бъфало Билс " - той стана може би една от най-противоречивите фигури на 20. век, откакто беше упрекнат в убийствата на някогашната си брачна половинка и неин другар.

Съдебните заседатели го признаха за почтен в развой, в който очарованието на Америка към звездите се сблъска с вековната битка с расизма, както и с въпроси, свързани с класа, полиция и наказателно правораздаване. Тези тематики - и решението на съдията да разреши предаването на процеса по малкия екран - се трансфораха в това, което мнозина нарекоха " Процесът на века ", който държеше вниманието на страната за съвсем девет месеца.
 Снимка: Getty Images
През 1997 година друго жури единомислещо дефинира Симпсън за виновен за гибелта на Браун Симпсън и Голдман в гражданско дело, заведено от фамилията на Голдман, осъждайки го да заплати 33,5 милиона $ обезщетение. До края на живота си Симпсън твърдеше, че е почтен. Но до 2016 година изследванията демонстрират, че множеството американци са уверени в противоположното.

Ким и Фред Голдман, родителите на Рон Голдман, споделиха в изказване, че " новината за гибелта на килъра на Рон е микс от комплицирани страсти и ни припомня, че пътуването през скръбта не понижава ".
 Снимка: Getty images
" В продължение на три десетилетия ние неуморно търсехме правдивост за Рон и Никол и макар гражданската присъда и неговото самопризнание (в книга, озаглавена " Ако го бях направил " ), вярата за вдишване на отговорност завърши ", споделиха Голдман. " Ще продължим да се застъпваме за правата на всички жертви и оживели, като подсигуряваме, че гласовете ни се чуват както в правосъдната зала, по този начин и отвън нея. И макар гибелта му, задачата продължава; постоянно има още какво да се направи. Благодаря ви, че пазите фамилията ни и най-важното Рон в сърцата си през последните 30 години. "



Глория Олред, юристът от Лос Анджелис, която представляваше фамилията на Браун Симпсън по време на наказателния развой против Симпсън, сподели, че гибелта му е увещание за това, че правосъдната система " проваля дамите, жертви на принуждение " и разрешава на " известните мъже да избегнат същинското правораздаване ".
 Фред и Ким Голдман напущат съда в Санта Моника
Фред и Ким Голдман напущат съда в Санта Моника
Снимка: Getty images
Симпсън в последна сметка се озова зад решетките по различен случай, излежавайки 9 от присъдените му 33 години, след осъждането му по обвинявания, свързани с въоръжен обир през 2007 година в Лас Вегас. Тогава той в компанията на други мъже се пробваха да откраднат това, което Симпсън дефинира като неговите лични спортни сувенири.
 Снимка: Getty Images
Наскоро Симпсън възроди своята известност посредством акаунта си в обществената мрежа X, където постоянно публикуваше видеоклипове с мислите си за футбола и политиката, за своите близо 900 000 почитатели.

" Най-великият състезател, който в миналото е имало "

Орентал Джеймс Симпсън е роден в фамилията на Юнис Симпсън, здравна сестра, и Джими Лий Симпсън, надзирател и готвач, на 9 юли 1947 година в Сан Франциско, прекарвайки първите години от живота си в жилищния комплекс Потреро Хил. Според информацията татко му се изявявал и като мил личност, който след години признава, че е гей и умира от СПИН.

Въпреки че се разболява от рахит в ранна възраст, което го принуждава да носи скоби за крайници до към 5-годишна възраст, атлетичните умения на О Джей са явни още тогава. Прекарва цялото си свободно време в състезателен център, където, сред 8 и 16-годишна възраст развива атлетичните си умения.
 Симпсън се прибира вкъщи, като съгласно информацията в колата той е с двете си деца
Симпсън се прибира вкъщи, като съгласно информацията в колата той е с двете си деца
Снимка: Getty images
Но младият Симпсън също има няколко конфликта със закона. Като младеж той се причислява към поредност от улични банди в Сан Франциско и няколко пъти е задържан. Определя това като " просто част от живота " в безпаричен квартал.



Като оставим настрани уменията му като млад състезател, оценките на Симпсън в гимназията не се харесват на експертите по набиране на фрагменти за колежански футболни тимове. По това време Симпсън възнамерява да се причисли към американската войска, само че се отхвърля, когато негов другар се завръща вкъщи от Виетнам без един крайник. Това го кара да поеме в друга посока, по тази причина се записва в лицей в Сан Франциско, където играе футбол и бяга.

Там означи 54 тъчдауна за две години, привличайки погледите на експерти по набиране на фрагменти от други учебни заведения, в това число USC, където геният му доближи нови висоти. " Симпсън беше освен най-великият състезател, който в миналото съм имал - той беше най-великият състезател, който някой в миналото е имал ", споделя в изявление основният треньор на USC Джон Маккей за Симпсън, съгласно ESPN.com.



Играчът стига до Националната футболна лига като е притеглен в тима " Бъфало Билс ". Първите няколко години като професионален състезател обаче са сложни за него, защото тогавашните треньори вземат решение да не го включат в нападението. Това се трансформира, когато треньорът Джон Раух е сменен през 1972 година с Лу Сабан. Симпсън заема полагащото му се място и скоро още веднъж слага върхове - през 1973 година става първият в историята, който пробягва над 2000 ярда. Симпсън отива в 49ers Сан Франциско през 1978 година и се пенсионира след два сезона.
 Снимка: Getty Images
През цялата си спортна кариера Симпсън се занимава с актьорство и скоро стартира да снима и реклами, което е опция, която доста рядко се дава на афро-американските спортисти. Наред с това се снима в комедията " Голо оръжие " и работи като състезателен коментатор за ABC и NBC. Всичко това му оказва помощ да построи имидж на привлекателен и харизматичен човек. " Искам хората да ме харесват ", споделя той един път пред списание People. " Мисля, че това е най-голямата ми мотивация. "
 О.Дж. Симпсън идва в съда за борбата за настойничество над децата си от семейство Браун
О.Дж. Симпсън идва в съда за борбата за настойничество над децата си от семейство Браун
Снимка: Getty images
Един брак свършва и стартира нов фамилен тормоз

Симпсън се дами за своята обич от гимназията Маргьорит Уитли през 1967 година Двамата имат три деца: Арнел, Джейсън и Арен, която обаче се дави в басейн през 1979 година Двойката се разделя през 1978 година, съвсем година откакто Симпсън срещна 18-годишната Никол Браун, която тогава работи като сервитьорка в нощен клуб в Бевърли Хилс.



Симпсън и Браун се женят на 2 февруари 1985 година и имат две деца: Сидни Брук Симпсън и Джъстин Райън Симпсън. Връзката им обаче е доста турболентна и годините, в които са дружно, са изпълнени с обвинявания в домашно принуждение и обвинявания за тормоз.

В един случай на Нова година през 1989 година полицията е извикана в 3:30 сутринта в дома на Симпсън, където Браун Симпсън - с разцепена джука и насинено око - им споделя: " Той ще ме убие ". Тя загатва за минали позвънявания до полицията, като сподели на чиновниците: " Никога не вършиме нищо против него. Говорите с него и си тръгвате. "

Двойката се разделя през февруари 1992 година, когато Браун Симпсън подава молба за бракоразвод.
 Феновете на Доджърс изписват думата
Феновете на Доджърс изписват думата " Виновен ", с който показват несъгласието си от оневиняването му от съда
Снимка: Getty images
Бившата му брачна половинка и нейният другар са убити

На 13 юни 1994 година Браун Симпсън и Голдман са открити намушкани до гибел, като телата им са открити с помощта на кучето й, което води комшия до кървавата сцена в дома й в Брентуд, Калифорния.



Симпсън, който същата вечер лети за Чикаго за професионален ангажимент, е измежду главните обвинени още през цялото време на следствието. Най-вече поради многочислените обвинявания за домашно принуждение над някогашната му брачна половинка. Той се връща в Лос Анджелис, където полицията го арестува и разпитва. След няколко дни против него са повдигнати обвинявания в убийствата на Браун Симпсън и Голдман.

Въпреки контрактувания проект да се съобщи на полицията, Симпсън не го прави и изчезва, единствено с цел да се появи още веднъж часове по-късно в бял Форд Бронко, каран от неговия другар Ал Каулингс. По това време юристите на Симпсън изясняват, че той може да се самоубие.

Хеликоптерите ги наблюдават, до момента в който полицията ги преследва. Въпреки че футболната легенда се предава на полицията, преследването, поради което CNN прекъсва програмата си и го включва наживо, е следено от към 95 милиона души. Този миг се трансформира в въведения към идния по-мащабен от живота развой.



Това беше хитов случай: Симпсън, който пледира " 100% почтен ", събира голям екип от бранители, който се опита да повдигне подозрения по отношение на метода, по който се борави с доказателствата.

Юристите упрекнаха тогавашния детектив Марк Фурман в расови пристрастия, като се допряха до дълбокото съмнение сред полицейското ръководство на Лос Анджелис и чернокожата общественост, възпламенена единствено няколко години по-рано от полицейския побой над водача Родни Кинг.

Прокуратурата - ръководена от Марша Кларк и Крис Дардън - се концентрира върху домашното принуждение и ДНК доказателствата, в това число тези върху окървавена ръкавица, открита на мястото на престъплението, която съответствува с друга в парцела на Симпсън.



Процесът доближи зенита си, когато Дардън моли Симпсън да си постави ръкавиците, които обаче не станаха на ръката му. Адвокатът Джони Кокран употребява момента, с цел да съобщи: " Ако не пасва, би трябвало да го оправдаете ".

Реакцията на присъдата " почтен " беше значително разграничена по расови линии: по това време 62% от интервюираните бели хора го смятаха за отговорен, до момента в който 66% от афро-американците го смятаха за почтен, сподели изследване на CNN и Time Magazine.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР