Бившият социален министър Христина Христова коментира, че е останала изненадана

...
Бившият социален министър Христина Христова коментира, че е останала изненадана
Коментари Харесай

"За” или "против” осигуряването на великденски добавки за най-бедните пенсионери? Коментар на Христина Христова

Бившият обществен министър Христина Христова разяснява, че е останала сюрпризирана от решението на Народното събрание да спре финансовия министър в оставка Асен Василев да се разплаща с държавния бюджет. Тя уточни, че има гласуван Закон за бюджета на страната за 2024 година, с който се разпорежда държавното управление в лицето на финансовия министър.

В " Пресечна точка ” тя засегна и полемиката " за ” или " срещу ” обезпечаването на великденски добавки за най-бедните пенсионери. " Винаги решението за коледните или великденските надбавки е политическо. По никакъв метод не е обвързвано с пенсионната система ”, добави Христова.

Бившият обществен министър изясни, че добавките са обществени заплащания, които са жест от страната към хората в трета възраст. " Изказването на финансовия министър, че е по-добре да се погрижим за нарастване на трайните пенсии, вместо да даваме добавки, както и самото решение на Народното събрание да се потърсят вътрешни запаси в бюджета на държавното публично обезпечаване, се базират на неправилното схващане за това какво са добавките ”, сподели още тя.

Според нея обезпечаване на добавки за пенсионерите, би означавало голям брой възрастни хора да не получат никакво в допълнение финансиране, заради неналичието на право да получават пенсия. " Трябва да се търси трайно решение – да се приготви системата за обществено подкрепяне. Така хората, които получават приходи под линията на беднотия, също ще могат да взимат добавки ”, уточни още Христова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР