Бившият собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев е

...
Бившият собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев е
Коментари Харесай

Четирима проруски лобисти от САЩ в защита на банкера Цветан Хосилев

Бившият притежател на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка Цветан Василев е наел четирима нови лобисти в Съединени американски щати през 2022 година Това излиза наяве от информация в обществения указател на лобистите в Америка, в който те са задължени да разгласяват договорите и сумите, които получават по тях от клиентите си – частни лица и компании, интернационалните организации и обществени институции на непознати страни, съобщава  
Прочетете още
Справката удостоверява, че точно Цветан Василев е действителният създател на писмото, подписано от американския конгресмен Уорън Дейвидсън до финансовия министър на Съединени американски щати ДжанетЙелън. В изтеклия на 23 декември в обществените мрежи документ републиканецът настоя за налагането на наказания по отношение на основния прокурор Иван Гешев, като причините му напълно се припокриват с тези на Цветан Василев, с които последният неведнъж е атакувал българското държавно обвиняване през миналите осем години. Укриващият се от 2014 година в Белград някогашен банкер, който задочно е обвиняем у нас по делото за източването посредством следени от него компании на общо 5 милиарда лева от КТБ, досега не е признавал за наетите от него нови лобисти и съответните адвокатски адвокатски фирми в Съединени американски щати. Макар че през миналата година Цветан Василев в съвсем всичките си изявленията, които от дълго време не провокират интерес измежду необятната публика, загатваше, че интензивно работи против уличилите го в незаконна активност у нас институции и техните ръководители. 

Бившият конгресмен Ед Ройс се е съгласил да съставлява Антоанета Василева пред Конгреса, в който е прекарал 26 години, против най-малко 50 000 $ хонорар за три месеца.

Новите лобистки контракти не са сключвани от самия Василев, а от неговата брачна половинка – Антоанета. Тя още в края на януари 2022 година против  сумата от 50 000 $ за тримесечие наема Едуард Ройс, някогашен конгресмен със забележителна 26-годишна политическа кариера в Камарата на представителите, както и Саманта Карл-Йодер, някогашен посланик от кариерата, работила над 20 години в Държавния департамент и в посолства на Съединени американски щати по света. През есента на предходната година Антоанета Василева подписва контракти с още двама лобиста - Д.С.Богс, някогашен консултант в Сената на Съединени американски щати, експерт по арбитражните въпроси с кариера в Световната банка, както и с млад юрист от сръбски генезис - Милош Ивкович, който показва себе си като експерт по търговски каузи с процедура в Австрия, Съединените щати и Сърбия. Единствено с него Цветан Василев има директен контракт като клиент.

Бившият представител на Републиканската партия в Конгреса евентуално е издействал писмото на Цветан Василев против Иван Гешев да бъде подписано от сегашния конгресмен Уорън Дейвидсън.

С новите контракти общият брой на лобистите в Съединени американски щати, които Цветан Василев и брачната половинка му Антоанета са наели от 2017 година до момента, в опит да избегнат правораздаването в България, стават общо шест. Нещо извънредно нетипично и рядко срещано в практиката в Щатите, най-малкото поради цената на адвокатските възнаграждения, които клиентите ще би трябвало да платят. Защо и по какъв начин Цветан Василев през брачната половинка си подхваща ударната акция по ангажиране на нови лобисти, не е известно, само че прави усещане, че през 2020 и 2021 година подсъдимият у нас банкер, е превеждал алегорични суми на предходните адвокатски адвокатски фирми, които бяха наети от него още през 2017 година Всъщност, от справката излиза наяве, че наподобява Василев се е отказал от услугите на предходните лобисти, които, макар голям брой му закани, че ще обезпечат наказания по закона „ Магнитски “ за публични български лица, се провалиха. 



 

Друга детайлност е, че хонорарът на двама от новите лобисти на Василеви се оказва двоен по отношение на този, който са заявили предходните им представители. Най-голям интерес от новите лобисти провокира републиканеца Едуард Ройс, който е приел да съставлява Василеви пред Камарата на представителите, в която самият той е обитавал като член в продължение на цели 26 години. Интересна детайлност е, че в последния мандат на Ройс като конгресмен, той е член на Комисията по финансови въпроси дружно с надалеч по-младия от него републиканец Уорън Дейвидсън. Това събитие изяснява и механизма, по който писмо с стартирани от Цветан Василев изказвания против българския обвинител №1 Иван Гешев се оказва подписано от член на Конгреса. Съдържанието на писмото е направено от близки до Василев ПР-експерти и публицисти в България, предадено е на лобиста, който употребява връзките си с настоящи конгресмени и един от тях се съгласява да го подпише и адресира до министъра на финансите. Потвърждение на всичко това дава и събитието, че в контракта на Антоанета Василева от 31 януари 2022 година, с който тя ангажира Ройс и Карл-Йодер, е посочено, че двамата ще я съставляват пред Камарата на представители, чийто член е точно създателят на писмото против Иван Гешев от дните преди Коледа – конгресменът Дейвидсън.

Най-слабото място в този проект се оказа точно изпълнителят – Уорън Дейвидсън или по тъкмо позициите му по основни за американската външна политика въпроси. Републиканецът е мощно подложен на критика във Вашингтон поради мощно отрицателното му отношение към украинския водач ВолодимирЗеленски, както и срещу поддръжката на Съединени американски щати за Украйна. За сметка на това Дейвидсън е обсъждан като симпатизиращ на съветския президент Владимир Путин член на Конгреса, факт, който го слага в изолираност даже в средите на Републиканската партия.

Ангажирането на Едуард Ройс и Саманта Карл-Йодер от Антоанета Василева е оценено на оптималната допустима стойност – 50 000 $ на тримесечие. Дали и какви суми получават адвокатските фирми от клиентите отвън публично оповестените в обществения указател остава неразбираемо. Действията на ветерана-републиканец и ангажирането му с проблема на Цветан Василев пораждат въпроси, които с изключение на етичен темперамент, могат да го слагат в много внимателно състояние, изключително като се има поради, че в дългата си кариера е бил даже ръководител на Външната комисия на Конгреса.

Макар и задочно, Василев е обвиняем по наказателно дело в страна членка на Европейския съюз, както и на НАТО, т.е. в партньорска за Съединени американски щати страна. Нещо повече, сред Съединени американски щати и България има настоящо стратегическо съглашение, в това число в региона на върховенството на правото, което нито за миг не е поставяло под подозрение гаранциите за самостоятелност на правораздаването у нас. В този смисъл задължението на някогашния конгресмен със сериозен политически опит от лице, упрекнато в извънредно съществени финансови закононарушения, какъвто точно е Цветан Василев, влиза в остро несъгласие с формалната американска политика по отношение на България. От доста дълго време Съединени американски щати упорстват, че каузи против лица, употребявали обществени средства, (какъвто е проблема и с КТБ), с цел да въздействат върху обществено-политическите процеси в страната, в това число посредством политическа корупция, би трябвало да завършват с ефикасни присъди. Заради това по-скоро куриозно, в сравнение с съществено звучат събитията, които наетите от Василеви лобисти са показали в договорите си за своето ангажиране, а точно: „ осъществяване на антикорупционна промяна в България “, „ антикорупция “ и „ господство на правото “. Като в доклада за направените заплащания към адвокатската фирма на Едуард Ройс и Саманта Карл-Йодер даже е посочено, че Антоанета Василева имала отношение към посочените претекстове за контракта за лобизъм.

Що се отнася до етичния проблем, в който изпада Едуард Ройс, то той е повече от сериозен, изключително в актуалната обстановка в връзките сред Съединени американски щати и Русия. Публичен и добре прочут факт е, че Василев дължи своето безметежно престояване в Сърбия от края на 2014 година и до през днешния ден, на връзките с близки до Кремъл олигарси като Константин Малофеев, по отношение на който в края на ноември 2022 година американски прокурори желаеха конфискация на активи, намиращи се в Съединени американски щати на стойност над 5 млн. $. Близостта на Василев и Малофеев датира от опитите на подсъдимия ексбанкер да заграби през 2014-2015 година благодарение на въпросния съветски олигарх, негови подставени лица и разследващите служби на Москва, активи на КТБ – от военни фабрики, през телекомуникационна компания, до компании опериращи в областта на търговията с горива, туризма и други. Точно до момента в който това се случваше преди осем години, Малофеев за първи път попадна в санкционни описи на Съединени американски щати и Европейския съюз, а от 2019 година е със възбрана да влиза и в България. Причината – неговата роля в опита на водача на партията на българските русофили Николай Малинов да отклони страната от евроатлантическата й ориентировка. В същото време Малинов самичък признава, че персонално е срещнал Цветан Василев с олигарха Малофеев. Това самопризнание надалеч не е инцидентно, изключително като се има поради, че до момента в който Цветан Василев интензивно наема лобисти в Съединени американски щати, през отминалата 2022 година Малинов на два пъти най-малко бе в Москва, където организираше срещи с Малофеев и с съветския външен министър Сергей Лавров. Николай Малинов дължи своето, въпреки и не доста видимо присъединяване в българската политика, главно на близостта си до Цветан Василев, което е видно и от честите визити на политика в офиса на банкера преди 10 години. През съветските връзки на Малинов, Василев даже опита да трансферира закритата към този момент ТВ 7 на подсъдимия проруски политик.



Близкият до Цветан Василев и обвиняем за шпионаж в интерес на Русия - Николай Малинов, е измежду малцината българи, които са имали срещи с публични представители на Кремъл като съветския външен министър Сергей Лавров, след началото на войната на Русия против Украйна. На фотографията с тил са олигарха Константин Малофеев и говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

 

Особено притеснително за репутацията на някогашния конгресмен Ед Ройс би бил фактът, че Цветан Василев дължи издействането на непрекъснато престояване в Сърбия точно на околните си контакти до хора от най-тесния кръг към Путин. Факт е, че макар многочислените опити на българската прокуратура да бъде издействано връщането му у нас и изправянето му пред правораздаването поради умишления банкрут на КТБ, Василев през предходната година получи даже политическо леговище от сръбските управляващи. Оказва се, че това съответствува по време с наемането и на младия сръбски юрист Милош Ивкович, който също се е съгласил да го съставлява през формалните управляващи в Съединени американски щати.

Николай Малинов, който в предишното е бил чест посетител на Цветан Василев в офиса му в една от постройките на КТБ в София, самичък признава, че персонално е срещнал Константин Малофеев с банкрутиралия банкер.

Още преди повече от пет години от изтекли мемоари стана ясно, че Цветан Василев е разчитал точно на близкия до Малофеев – Дмитрий Косарев, който е финансирал обезпечаването на престоя и защитата на някогашния банкер в Белград. Всичко това води до разумното умозаключение, че с пари от Москва Василев наема лобисти на най-високо равнище във Вашингтон, като в последна сметка интерес от неговата подривна активност имат на първо място съветските служби, които в последните три години понесоха съществени вреди с изгонването на цяла дузина съветски разузнавачи от България след сполучливи следствия на ДАНС и прокуратурата. 

Ударната акция на Цветан Василев, която идва след повече от две години пауза, приказва и за още едно събитие. Много е евентуално укриващият се в Белград обвиняем някогашен банкер да е единствено един от групата заинтригувани търсени, подсъдими и разследвани стопански играчи, които търсят всевъзможни способи за дестабилизация на страната и прокуратурата, с цел да си решат проблемите с родното правораздаване, пък било то и посредством наемането на лобисти в люлката на актуалната народна власт – Капитолия.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР