Бившият служебен министър на енергетиката, Росен Христов, коментира в Нова

...
Бившият служебен министър на енергетиката, Росен Христов, коментира в Нова
Коментари Харесай

Росен Христов: Няма смисъл от дерогацията при тези високи цени по бензиностанциите

Бившият длъжностен министър на енергетиката, Росен Христов, разяснява в Нова телевизия настоящите земетресения в бранша, като обърна внимание на разногласията към преустановяване на дерогацията за съветски нефт за рафинерията на " Лукойл " у нас.

Христов видя, че сега е мъчно да се реши какво тъкмо се случва по въпроса. От една страна, се усеща натискът върху " Лукойл " от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които се стремят да прекратят дерогацията по-бързо. От друга страна, има мощна отбрана от страна на " Продължаваме промяната ", които упорстват дерогацията да продължи по-дълго. Независимо от този спор, цените на горивата нарастват, което поставя под въпрос смисъла от самата дерогация, която в този момент, по думите му, служи за финансиране на съветските олигарси и страна.

Бившият министър разясни, че служебното държавно управление е избрало да резервира дерогацията, само че при изискване, че цената на бензина остане под 2,40 лв.. Той изясни за какво не е желано от " Лукойл " да показа скица и проект за прекосяване към неруски нефт. Според него за това са нужни няколко седмици, а дерогацията, дадена от Европейски Съюз, изтича в края на 2024 година.

Христов подсети, че по време на предходното ръководство " Лукойл " направи предплатено заплащане от 160 милиона лв., само че от този момент този развой е спрян. Предишните държавни управления не съумяха да съберат нито един лев от рафинерията в този интервал. Той добави, че преди служебните държавни управления, рафинерията въобще не е плащала налози в България.

Бившият министър съобщи и че " Лукойл " може да желае да продаде своите активи в България заради режима на наказания. Въпросът, който се задава, е на кого може да бъде продадена рафинерията. Възможно е новият притежател да бъде мним и да резервира връзката с " Лукойл ". Този сюжет може да има български следи, позволи Христов.

Според Христов, България би трябвало да насочва напъните си към постигането на ниски цени и сигурност на доставките на енергийни запаси. Той акцентира нуждата от дейна комерсиална политика и разясни, че страната може да завоюва стотици милиони от договора с " Боташ ". Този контракт дава значим достъп на България до международния пазар на полутечен газ и ще й разреши да прави доставки от целия свят, изясни Росен Христов.

Бившият министър приключи, като уточни, че " Булгаргаз " е бил изтласкан от пазара, до момента в който частни компании, свързани с Политическа партия, съумяха да процъфтяват. Той акцентира, че значимото за България е да води дейна и стратегическа комерсиална политика, която да защищити ползите на страната и жителите ѝ.

Той отбрани нуждата и целесъобразността на контракта и прикани той да бъде тестван от самостоятелни интернационалните енергийни специалисти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР