Бившият шеф в столичното звено на Агенцията по храните и

...
Бившият шеф в столичното звено на Агенцията по храните и
Коментари Харесай

Бизнесът скочи срещу възможността скандално уволнен шеф от Агенцията по храните да се върне на бял кон

Бившият началник в столичното звено на Агенцията по храните и футболен рефер Антон Генов е на път да се върне на бял кон във ведомството. Припомняме ви, че преди две години той изненадвощо се снабди с две обвинявания - за закононарушения по работа и за изнудване на компании, съперници на тази, в която работел синът му. Именно поради последното обвиняване, сега бизнесът, който е извънредно сензитивен към противозаконен институционален рекет, безусловно е наежен.
Новината, че неотдавна съдът е отменил заповедта за освобождението на Антон Генов от шефския пост, безусловно вцепенила бизнесмените, които настояват, че са наясно с методите му на ръководство. Ситуацията се усложнила още повече, когато в коридорите на БАБХ почнало интензивно да се приказва, че се търсят благоприятни условия Генов да бъде курдисан още веднъж на висок пост. Бизнесмените незабавно изпратили писмо до вицепремиера Томислав Дончев и министъра на земеделието Десислава Танева, в които ги осведомят за терзанията си, че Генов може да бъде върнат в Агенцията по храните.

Те показват опасенията си, че репресиите върху сдруженията, които са съперници на компанията, в която работи синът му, могат още веднъж да бъдат подложени на напън и грубо да пострадат. Опасенията им не са безпочвени, той като сега 28-годишното момче Симеон Генов взе участие в ръководството на 6 компании, като в една от тях - „ Наргос Брадърс “ ООД е съучастник с 6 години по-малкия си брат-Антонио.

От боязън, че Антон Генов ще се върне в БАБХ, бизнесмени към този момент са замразили бизнеспроекти за милиони. Хората не могат да си разрешат да похарчат парите, а по-късно да бъдат заплашвани и принуждавани да банкрутират. Именно тези опасения, обезпокоените хора са описали в писмото до ръководещите.

Припомняме ви, че през 2017 година прокуратурата огласи данни за акцията против Антон Генов. Според държавното обвиняване на 3 октомври 2016 година Генов е разпоредил да бъде тестван склад на сдружение за преправка на мазнини в Нови Искър, като били конфискувани 8180 л отработена лой и 39 неупотребявани бидони. Шефът на дирекцията е превишил правата си, тъй като неговото ведомство няма право да се занимава с боклуци.

Според държавното обвиняване задачата на Генов е била да набави облаги за сдружение, в което по същото време работел синът му и което имало същия предмет на активност като проверяваното. Именно коли на тази компания превозили иззетата от Нови Искър лой в незнайна посока. На 4 ноември 2016 година Генов разпоредил инспекция при различен съперник на сина си – компания в Ботунец. До изземване обаче не се стигнало, тъй като сдружението подало сигнал в Агенцията по храните и тя спряла дейностите на ОДБХ – София.

Антон Генов бе притеглен под отговорност и за това, че през октомври 2016 година принудил компания с задграничен притежател да не прави комерсиална активност в София. Става дума за компания, която още веднъж изкупува лой за биогориво.

По мотив обвиняването на прокуратурата представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова тогава съобщи, че има събрани доказателства и за осъществена на насила.

„ Установили сме персонален претекст. Генов е разпореждал на чиновниците си да извикат на място компанията на сина му и това са хората, взели мазнината и занесли в незнайна за следствието посока. Вероятно, с цел да подкрепи компанията на сина му. Подалият сигнала пък е вуйчо на притежателя на компанията, която е конкурентна на нелегално проверяваните”, изясни тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР