Бившият ръководител на правителството на Каталуня Карлес Пучдемон напусна затвора

...
Бившият ръководител на правителството на Каталуня Карлес Пучдемон напусна затвора
Коментари Харесай

Пучдемон напусна затвора, след като гаранцията му беше платена

Бившият началник на държавното управление на Каталуня Карлес Пучдемон напусна пандиза в северния немски град Ноймюнстер след заплащане на гаранция от 75 000 евро, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция. Той беше арестуван на 25 март на немската граница с Дания на път за Белгия, където се укриваше от октомври.

Пред стените на пандиза Пучдемон бе посрещнат от последователи и публицисти. Той благодари на всички за солидарността и поддръжката, в това число на немски.

" Призовавам да бъдат освободени всичките ми сътрудници, които се намират в испански затвори. За Европа е срам да има политически пандизчии ", съобщи 55-годишният Пучдемон, имайки поради арестуваните в Испания каталунски сепаратисти.

По думите му " битката визира всички европейски жители ". " От години искахме разговор с испанските управляващи, а получихме само наказателен отговор. Дойде време да се занимаваме с политика, а не с оправдания ", съобщи той.

Испанските управляващи търсят Пучдемон за протест и корист с държавни средства при организирането на забранен референдум предходната година за самостоятелност на Каталуня от Испания. Мадрид желае екстрадицията му с европейска заповед за задържане.

Вчера Висшият районен съд в град Шлезвиг постанови, че Пучдемон може да бъде пуснат под гаранция от 75 000 евро, само че настояването на Испания за екстрадицията му продължава да се изследва. Съдът отхвърли испанското обвиняване в подстрекаване към протест, само че продължава да преглежда обвиняването в корист с държавни средства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР