Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е призован във федералния

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е призован във федералния
Коментари Харесай

Тръмп е обвинен по четири пункта

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп е свикан във федералния съд на 3 август с четири обвинявания, този път за опита му да осуети изхода от изборите за президент на Съединени американски щати през 2020 година, извоювани от демократа Джо Байдън, оповестява Българска телеграфна агенция.

Обвиненията произтичат от следствието, извършено под надзора на специфичния прокурор Джак Смит по изказванията, че Тръмп се е опитал да преобърне резултата от изборите за президент през 2020 година

Според правосъдния документ огромното жури е счело, че предоставените от управляващите доказателства са задоволителни, с цел да повдигне следните обвинявания:„ скрит план за машинация на Съединените щати “, „ скрит план за подправяне на показания на очевидци “, „ скрит план против правата на американските жители “, „ възпрепятстване и опит за възпрепятстване на производството “, оповестява ТАСС.

Според документ " вечерта на 6 януари " 2021 година Тръмп и неговите сътрудници " са се пробвали да употребяват насилието и хаоса на Капитолийския рид, с цел да употребяват подправени изказвания за изборни измами и да убедят законодателите да забавят формалното признание на изборните резултати ".

На 3 август в 16 ч. Тръмп би трябвало да се яви във Федералния съд на столичния окръг Колумбия.

Специалният прокурор Джак Смит удостовери обвиняванията против Тръмп. " Обвинителният акт беше оповестен през днешния ден. В него Доналд Тръмп е упрекнат в скрит план за осъществяване на машинация против Съединените щати, отнемане от изборни права на (някои) съграждани и скрит план за опит за възпрепятстване на публични процедури ", съобщи Смит. Във вторник вечерта той направи малко изказване в Министерството на правораздаването на Съединени американски щати по отношение на обвиняванията против Тръмп по посоченото дело.

" Нападението против Капитолия на 6 януари 2021 година беше невиждано посягане против олицетворението на американската народна власт. Както е разказано в обвинителния акт, то беше подбудено от неистини. Лъжа от страна на обвинения, целяща да попречи на фундаментална функционалност на държавното управление на Съединени американски щати - процеса на отчитане и засвидетелствуване на резултатите от президентските избори ", счита Смит.

Малко преди да бъде оповестено новото обвиняване, Тръмп съобщи в обществената си мрежа " Трут сошъл ", че е чул, че го грозят нови обвинявания. " Чух, че извратеният Джак Смит, с цел да попречи на президентските избори през 2024 година, ще издаде още един подправен обвинителен акт против вашия обичан президент ", написа той в обществената мрежа.  Тръмп дефинира всичко това като лов на вещици, ориентиран против него, съобщава Българска телеграфна агенция.

През юни Тръмп бе упрекнат от федерално огромно жури в Маями, свикано от специфичния консултант Джак Смит, по 37 пункта за непозволено и нелегално задържане на класифицирани държавни документи след напускането на президентския пост през 2021 година и за възпрепятстване на правораздаването. Прокурорите го упрекнаха, че е рискувал някои от най-чувствителните секрети на националната сигурност на Съединени американски щати да излязат нескрито и да попаднат в несъответствуващи ръце.

Миналия четвъртък прокурорите прибавиха още три наказателни обвинявания против Тръмп по този случая, с което общият им брой доближи 40, обвинявайки го в разпореждане на чиновници да изтрият видеозаписи.

Първи обвинявания против Тръмп бяха повдигнати през март, когато огромното жури, свикано от окръжния прокурор на Манхатън, го упрекна по 34 пункта. През април Тръмп пледира почтен по тези обвинявания за подправяне на бизнес документи, обвързвана с заплащането на сума на порнозвездата Сторми Даниълс, с цел да се купи мълчанието й преди изборите през 2016 година за хипотетична нейна полова връзка с републиканския милиардер. Тръмп отхвърля да е имал такива връзки с Даниълс.

Тръмп е разследван и от областен прокурор в  щата Джорджия по отношение на обвинявания, че се е опитал да анулира загубата си на изборите през 2020 година в този щат.

Съдебно жури в Манхатън реши през май по цивилен иск, че Тръмп би трябвало да заплати 5 милиона $ обезщетение за полово принуждение над някогашната журналистка и писателка Е. Джийн Карол, осъществено през 90-те години на предишния век. Компанията на Тръмп за недвижими парцели беше наказана през 2022 година в Манхатън за данъчни измами, макар че той персонално не бе упрекнат по това дело, напомня Ройтерс. 

Инфо: Българска телеграфна агенция, ТАСС

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР