Бившият президент на Левски Томас Лафчис даде интервю за предаването

...
Бившият президент на Левски Томас Лафчис даде интервю за предаването
Коментари Харесай

Томас Лафчис: Георги Иванов може да промени нещата в българския футбол, ако получи повече власт

Бившият президент на Левски Томас Лафчис даде изявление за предаването " Арена спорт ", в което разяснява горещите тематики към положението на българския футбол, както и обстановката в " Синия клуб ".

Лафчис разкри и за какво през последните няколко години съзнателно е стоял настрана от всичко протичащо се.

" Стоях настрана от футбола поради стената, която срещнах преди повече от 10 години. Опитвах се да оказа помощ с моите хрумвания за развиването на футбола, само че очевидно моите хрумвания не интересуваха никои от хората, които ръководят футбола. Предложих схемата на шампионата да стане пролет-есен, само че на някой би трябвало да му стиска, с цел да реши да го промени това нещо. Самите клубове би трябвало да бъдат доста добре стопански, с цел да бъдат лицензирани. Виждате при нас какво се случва. Всяка година се прибавят нови клубове, които устоят по няколко месеца и по-късно стартират да продават мачове, с цел да се устоят. Има доста уредени мачове и хората, които схващат от футбол знаят кои са те. Тука се намесват и националните тимове. В Гърция доста хора влязоха в пандиза след следствия за сходни уредени мачове ", показа някогашният футболист.

Президентът на Левски през 90-те години на предишния век уточни и кои са най-големите неточности, позволени от управлението на БФС през последните години.

" На първо място позволиха доста президенти на клубове в Изпълкома. Второ, някои тимове бяха толерирани за сметка на други. Има няколко водещи тима и те постоянно получават помощ, когато играят против по-долните тимове. Не обърнаха внимание на детско-юношеския футбол. Колко години не сме се класирали за нещо? На дъното сме. Базата в Бояна е огромна облага за българския футбол, само че ще си остане единствено с това за тези 13-14 години. Допуснаха в клубовете да играят по 10-11 чужденци вместо българи. Трябва да задължат клубовете да има избран брой български футболисти, които да играят в първия тим ", съобщи някогашният вратар.

Лафчис показа още, че е време за Боби Михайлов да се отдръпна и изрази мнение, че актуалният механически шеф на БФС Георги Иванов може да промени нещата, в случай че получи повече власт.

" Смятам, че е време да се отдръпна. Не споделям да се отдръпна в интерес на Бербатов. Може да бъде почетен ръководител. Президентът е представителна функционалност - да върви по конгреси, коктейли, изявленията. Човекът, който ще прави цялата работа би трябвало да излезе с лицето си. Георги Иванов може да свърши тази работа. Той е сериозен човек, експерт и счита, че в случай че му бъде дадена повече власт той ще успее да промени нещата. При настоящия Изпълком обаче това не може да се направи. Затова би трябвало да се направи конгрес, на който да бъдат определени верните хора ", разяснява Томас Лафчис.

Бившият началник на Левски приказва и за настоящата обстановка в клуба и показа упованията си за идните мачове против ПАОК и ролята, която може да изиграе в тях наставникът на " сините " Станимир Стоилов.

" Виждате Мъри какъв брой обича тима си, загърби доста неща, с цел да се върне. Успя да промени настройката на футболистите и да ги класира за Европа. Въпросът обаче е не, че не можем да предолеем ПАОК. Футбол е, всичко се случва, само че техните финансови благоприятни условия са надалеч над тези на Левски. При тези условия е мъчно да се търси пробив в Европа. Смятам, че Мъри е кадърен да направи чудеса ", показа Лафчис.

Накрая Томас Лафчис разкри и кой съгласно него е най-правилният модел за финансиране на клубовете у нас.

" Големите тимове са множеството акционерни сдружения.Феновете се акционери. Отборите се финансират от телевизионни права, рекламни права, приходите от мачовете. При нас това е невероятно. Първо, тъй като приходите са доста малко и второ, почитателите са на талази. Когато тимът върви, те са до него. Когато тръгне надолу, има един отлив. Този модел обаче не е използван, тъй като, когато почитателите са акционери, те би трябвало да поемат и част от издръжката. Най-добрият вид е да се върне назад сдружеството с идеална цел. Клубът би трябвало да има механизъм, да има екип, който да търси пари. С мой сътрудник предложихме на клубовете една забавна формула, само че Левски я отхвърлиха, макар че останалите клубове се съгласиха да вземат участие ", приключи Томас Лафчис.

Автор: Иво Бързаков

Целия диалог с Томас Лафчис за бъдещеото на българския футбол и на Левски вижте във видеото.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:

Instagram:

Фейсбук:

LinkedIn:

TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР