Бившият президент на Франция Жак Ширак почина на 86-годишна възраст,

...
Бившият президент на Франция Жак Ширак почина на 86-годишна възраст,
Коментари Харесай

Бившият френски президент Жак Ширак почина на 86

Бившият президент на Франция Жак Ширак умря на 86-годишна възраст, заяви фамилията му. Бившият държавен глава е умрял тази заран. До него е било фамилията му, се споделя в изказването.

Жак Ширак е роден на 28 ноември 1932 година във френската столица Париж. Участва в Алжирската война. Завършва влиятелните Институт за политически проучвания и Националното учебно заведение за администрация, което приготвя френския хайлайф. Той е един от водачите на голистката партия. Играе значима роля в президентските акции на Шарл дьо Гол през 1965 година и на Жорж Помпиду през 1969 година

През 1972 година става министър на земеделието на кабинета на премиера Пиер Месмер, напомня BGNES. По времето на президента Валери Жискар д’Естен е назначен за министър-председател. На този пост остава от 1974 до 1976 година През 1977 година е определен за кмет на Париж. Повторно е определен за министър председател през 1986 година като по едно и също време с това резервира поста си на градоначалник на столицата, което е разрешено от френските закони. Той е единственият френски политик в най-новата история, който става два пъти министър председател на страната. През 1988 година се впуска в борбата за Елисейския замък, само че я губи.

След като през 1988 година президентът Франсоа Митеран разпуска Националното заседание това поставя край и на неговото второ държавно управление. През 1995 година Жак Ширак е определен за президент. Той е последният френски държавен глава със 7-годишен мандат, откакто през 2000 година срокът на ръководство на президента е скъсен до 5 години и по този метод се изравнява с мандата на Националното заседание.

През 2002 година е избран отново за държавен глава, като печели безапелационно против водача на Националния фронт Жан Мари льо Пен. Два месеца след преизбирането му, против Ширак е осъществен опит за нападение. Това става на Елисейските поля по време на парада по случай 14 юли. Нападателят е член на крайнодясна формация, която след това е неразрешена.

През 2003 година той обществено се опълчва на Съединени американски щати по отношение на нашествието в Ирак. През 2005 година конституцията на Европейски Съюз, за която Ширак интензивно пропагандира, е отхвърлена на референдум. В европейски мащаб френският референдум води до отвод от този документ.

Вторият мандат на Ширак е белязан с огромни безредици във френските покрайнини, а също по този начин с увеличение на общественото напрежение. През 2007 година Жак Ширак напуща Елисейския замък. Негов любимец за правоприемник е министър председателят Доминик дьо Вилпен, само че в последна сметка е заставен да поддържа своя деятелен вътрешен министър Никола Саркози. През последните години той боледуваше и рядко се показваше на публични събития.

Женен е за Бернадет, от която има две дъщери – Лоранс и Клод. Лоранс умира през 2016 година

Жак Ширак беше един от последните огромни държавници в Европа, които определяха развиването на международната политика през втората половина на ХХ век и началото на ХХI. Той е джентълмен на Кръста на Почетния легион и на редица други национални и задгранични оценки. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР