Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер призна, че предоставянето на

...
Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер призна, че предоставянето на
Коментари Харесай

Бившият шеф на ФИФА: Мондиал `22 в Катар е грешка

Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер призна, че даването на домакинство на международно състезание по футбол на Катар е било неточност. Също по този начин 86-годишният швейцарец разкри, че първичният избор за уредник на Мондиал `22 са били Съединени американски щати.

Именно Блатер беше отпред на международната централа през 2010 година, когато правата за образуване на XXII шампионат на планетата бяха присъдени на 3-милионната страна в Близкия изток. Самият той твърди, че още по това време е бил на мнение, че шампионатът " не трябва да отива " в Катар през 2022 година

" Изборът на Катар беше неточност - съобщи Блатер в изявление за швейцарския в. " Тагес Анцайгер " във вторник. - Тогава в действителност в изпълкома се бяхме обединили към мнението, че Русия би трябвало да получи Мондиал `18, а Съединени американски щати - Мондиал `22. Това щеше да бъде жест в името на мира, в случай че двата най-дълго враждуващи политически съперника домакинстват международното състезание един след различен. "

Относно Катар швейцарецът добави:

" Това е прекомерно дребна страна. Футболът и международното състезание са прекомерно огромни за нея. "

По-малко от две седмици преди началото на необичайния Мондиал `22 (20 ноември - 18 декември) Сеп Блатер приема, че точно той носи главната отговорност за местоположението и интервала на осъществяване на шампионата. Но също по този начин уточни тогавашния президент на УЕФА Мишел Платини като основен основател за обръщането на вота. Преди 12 години изпълнителният комитет на ФИФА направи своя избор с 14:8 гласа за Катар против Съединени американски щати.

" Мога единствено да го повторя: изборът на Катар беше неточност и аз нося отговорност като президент в оня миг - съобщи Блатер. - Благодарение на четирите вота на Платини и неговия екип съидейници международното състезание отиде в Близкия изток вместо в Съединените щати. Това е истината. "

Блатер добави, че през 2012 година ФИФА е направила промени в критериите за избор на страни домакини поради терзанията по отношение на употребата на служащи мигранти при строителството на стадионите за Мондиал `22 в Катар.

" Оттогава се взимат поради обществената политика и човешките права ", уточни някогашният началник на международния футбол.

По-рано тази година Сеп Блатер и Мишел Платини бяха оправдани по делото за машинация, корист с власт и корупция, обвързвано с изплащането на хонорар от €2 млн. на французина от сметка на ФИФА през 2011 година

От друга страна семейството на Катар на международното състезание е обградено от несъгласия през цялото време. Още самото връчване на правата на двата мондиала през 2018 и 2022 година на Русия и Катар провокира обвинявания в корупция, което докара от две обособени следствия - от прокуратурата в Швейцария и от министерството на правораздаването на Съединени американски щати, само че без значителен резултат. Както Москва, по този начин и Доха отхвърлиха да са работили непозволено и бяха оправдани от вътрешно следствие на ФИФА през 2017 година

Тревожните сигнали във връзка с човешките права в Катар пък бяха съвсем всекидневие през последното десетилетие. Появиха се данни за хиляди починали служащи по време на построяването на оборудванията и инфраструктурата на Мондиал `22. Отворен е и въпросът за третирането на хората с ЛГБТ+ пристрастености, защото еднополовите връзки в страната са криминализирани.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР