Бившият президент на Чили Себастиан Пинера загина при катастрофа с

...
Бившият президент на Чили Себастиан Пинера загина при катастрофа с
Коментари Харесай

Бившият президент на Чили Себастиан Пинера загина при катастрофа

Бившият президент на Чили Себастиан Пинера почина при злополука с вертолет нощес в южната част на страната, оповестиха държавното управление и канцеларията на Пинера, представени от Ройтерс.

Министърът на вътрешните работи Каролина Тоха Моралес удостовери гибелта на 74-годишния някогашен президент , който заемаше поста от 2010 година до 2014 година и от 2018 година до 2022 година.

Трима други пасажери са оживели при злополуката на вертолета в град Лаго Ранко. Тялото на Пинера е било намерено, добави Тоха.

Пинера, който бе и сполучлив предприемач, бе отпред по време на бърз стопански напредък и внезапно понижаване на безработицата в страната от 2010 година до 2014 година, до момента в който доста от комерсиалните сътрудници и съседи на Чили страдаха от внезапно закъснение на растежа, показва Ройтерс.

Вторият му мандат от 2018 година до 2022 година беше белязан от митинги против неравенството, които доведоха до обвинявания в нарушавания на правата на индивида и приключиха с заричане на държавното управление да изготви нова конституция.

Пинера също по този начин бе отпред на отговора на страната на пандемията от КОВИД-19, който включваше е дна от най-бързите имунизационни акции в света.

Президентът на Чили Габриел Борич разгласи тридневен печал и изрече съболезнования на фамилията и приятелите на Пинера. Погребението на някогашния президент бе планувано за петък.

Канцеларията на Пинера изрази признателност за " голямата любов, която получихме през тези горчиви часове ".

Настоящи и някогашни водачи от Южна Америка показаха съболезнования за гибелта на някогашния президент. " Изненадан съм и съм тъжен от гибелта на Себастиан Пинера, някогашният президент на Чили. Работихме дружно за подсилване на връзките сред нашите страни и постоянно сме имали добър разговор, когато бяхме президенти, а също и когато не бяхме. Много тъжно е, че той умря толкоз ненадейно. Изказвам съболезнования на неговото фамилията и на приятелите му ", съобщи президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва.

Съболезнования изрекоха и някогашният аржентински президент Маурисио Макри, някогашният президент на Мексико Фелипе Калдерон, някогашният колумбийски президент Иван Дуке.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР