Бившият президент Доналд Тръмп невярно заяви в четвъртък, че убийствата

...
Бившият президент Доналд Тръмп невярно заяви в четвъртък, че убийствата
Коментари Харесай

Проверка на фактите: Тръмп невярно твърди, че Ню Йорк е ударил рекорд по убийства. Не е близо

Бившият президент Доналд Тръмп погрешно съобщи в четвъртък, че убийствата и тежките закононарушения в Ню Йорк са достигнали рекордни равнища.

Тръмп направи изказванието в своята обществена медийна платформа, до момента в който нападна основния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс поради нейното гражданско дело за машинация против него, което докара до процеса, който стартира в понеделник. След като осъди Джеймс, делото и съдията, председателстващ процеса, Тръмп написа: „ Всичко това, до момента в който УБИЙСТВА И НАСИЛИТЕЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ УДАРЯТ НЕВЪЗМОЖИМИ РЕКОРДИ! Това е доста неприятно за Ню Йорк.

Факти Първо: Престъплението на Тръмп не е покрай истината. Убийствата и тежките закононарушения не са покрай рекордно високи равнища в Ню Йорк, нито в щата, нито в града.

Тръмп е направил погрешни изказвания за хипотетични незаконни „ досиета “ като постоянна част от книгата си за атакуване на прокурори, които преследват каузи против него.

Когато окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг ръководеше следствие на Тръмп, което докара до наказателно обвиняване през март, Тръмп погрешно твърдеше, че насилствената престъпност в Манхатън е на рекордно високо равнище. След като окръг Фултън, окръжният прокурор на Джорджия Фани Уилис обезпечи покачване на обвинителен акт през август против Тръмп за напъните му да анулира изборите през 2020 година, той погрешно съобщи, че убийствата и тежките закононарушения в Атланта са достигнали невиждани равнища.

Нека да разгледаме числата, които опровергават последното му изказване.

Престъпност в щата Ню Йорк

В щата Ню Йорк са регистрирани 791 убийства през 2022 година, съгласно публични данни, оповестени на уеб страницата на щата. Това не беше покрай рекордно високо равнище. Ню Йорк записва 2605 убийства през 1990 година, когато имаше по-малко население, съгласно минали публични данни, предоставени на CNN от престъпния анализатор и съветник Джеф Ашър, съосновател на компанията AH Datalytics.

В допълнение към 1990 година в щата Ню Йорк са регистрирани повече от 2000 убийства през 11 други години от 1979 година (годината, от която стартират данните на Ашър) до 1994 година И в Ню Йорк има повече убийства, в сравнение с през 2022 година всяка година от 2000 година до 2008 година

Тръмп можеше вярно да каже, че данните за убийствата в щата за 2022 година са доста по-лоши от данните за убийствата тъкмо преди пандемията Covid-19; щатът записва 568 убийства през 2019 година (Убийствата скочиха в цялата страна през 2020 г.) Но цифрата за 2022 година не беше нищо близка до невъобразимия връх, който той твърдеше – и беше по-нисък от 2020 година и 2021 година

Броят на насилствените закононарушения в щата за 2022 година, 84 714, е най-високият от 2005 година насам, само че също не е покрай връх. Щатът записва повече от 200 000 насилствени закононарушения всяка година от 1989 до 1992 година Той също по този начин записва повече от 100 000 насилствени закононарушения през всяка от останалите години от 1979 до 2000 година, демонстрират данните, предоставени от Asher.

Престъпност в Ню Йорк

Тъй като Тръмп направи изказванието за „ рекордна “ престъпност в Ню Йорк, до момента в който подлагаше на критика основния прокурор на щата, наподобява евентуално той говореше за престъпността в щата Ню Йорк като цяло. Тъй като обаче не посочи, ще отбележим в резюме, че изказванието му към момента е неверно, в случай че говореше единствено за Ню Йорк.

В Ню Йорк са регистрирани 438 убийства през 2022 година, а убийствата в града са намалели с към 11% до момента през 2023 година в съпоставяне със същата точка през 2022 година За разлика от това градът е записал 2262 убийства през 1990 година Градът е записал 649 убийства през 2001 година последната година от кметуването на съдружника на Тръмп Руди Джулиани, чието досие във връзка с престъпността Тръмп неведнъж е хвалил.

Данните на града за 2022 година и 2023 година досега за тежките закононарушения като изнасилвания, грабежи и тежки набези също даже не се приближават до рекордните равнища.

По-широка точка

Струва си да създадем крачка обратно от числата, с цел да отбележим нелепостта да се опитваме да упрекваме или да приписваме на който и да е основен прокурор за трендовете в престъпността, позитивни или негативни.

Известно е, че е мъчно да се дефинират аргументите, заради които престъпността нараства или понижава във всеки един миг – има дълъг лист от стопански, обществени и политически фактори – и локалните прокурори, а не основният прокурор, са виновни за наказателното гонене на голямото болшинство от закононарушения.

През април, когато Тръмп нападна Брег за престъпността в Манхатън, Ашър сподели: „ Имаме податливост да желаеме да упрекваме един човек или да приписваме на един човек, когато в реалност това са комплицирани системи, които се издигат и падат заради постоянно комплицирани, случайни аргументи че нямаме способността да разбираем – само че е по-лесно да кажем: „ Там беше Джо Шмоу. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР