Бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски е осъден

...
Бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски е осъден
Коментари Харесай

Бившият премиер на РСМ Никола Груевски е осъден на още шест години затвор

Бившият министър председател на Република Северна Македония Никола Груевски е наказан на още шест години затвор по аферата " Талир 2 ", а вторият обвиняем, някогашният основен държавен секретар Кирил Божиновски, беше наказан на две години условно. И двамата са отговорни за закононарушението „ корист със служебно състояние и власт “ по делото, написа скопското издание „ Слободен щемпел “, цитира dariknews.bg.

Съдебният съвет от скопското отделение реши да конфискува партийната централа на ВМРО-ДПМНЕ, както и недвижимите парцели в цялата страна, закупени от в този момент наказаните и партията за партийни потребности.

„ Никола Груевски и Кирил Божиновски са отговорни, тъй като използваха службата си за обезпечаване на нова партийна централа на ВМРО-ДПМНЕ. Наетото сдружение „ Бетон “ построи единствено постройката на партията, а не частта ѝ, която съгласно съглашението трябваше да бъде хотел “, аргументира се арбитър Даниела Алексовска Стояновска.

В случая става дума за нелегално строителство на партийната постройка на ВМРО-ДПМНЕ в центъра на Скопие.

Според съда тази партийна постройка е на стойност към седем милиона евро.

„ Подсъдимият Кирил Божиновски е работил според наредбите на Никола Груевски “, сподели в заключителната тирада арбитър Алексовска - Стояновска.

По това правосъдно дело бяха упрекнати някогашният министър председател Никола Груевски, който сега е в Унгария, където получи политическо леговище от държавното управление на премиера Виктор Орбан, и някогашният основен секретар на държавното управление и ВМРО-ДПМНЕ Кирил Божиновски. Груевски по-рано беше наказан на две години затвор за покупката на лимузина „ Мерцедес “ и избяга от страната преди влизането в действие на присъдата.

Те бяха упрекнати в корист със служебното си състояние, позволявайки на юридическото лице Групово дело „ Бетон” АД Скопие да построи централата на политическа партия ВМРО-ДПМНЕ, в миг, когато сдружението е сключвало контракти за публични поръчки с държавни органи и обществени институции или компании... обратно на Закона за политическите партии, Закона за финансиране на политическите партии и Закона за отговорностите.

Основното съвещание по делото завърши през вчерашния ден със заключителните думи на втория обвиняем по делото " Талир 2 " Кирил Божиновски, който разкритикува Основния углавен съд - Скопие, че правата му са били нарушени по време на процеса по това дело. Той отхвърли да се е договарял или договарял с АД - Бетон за създаване на централата на ВМРО-ДПМНЕ и акцентира, че показаните от прокуратурата доказателства не поддържат обвиняването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР