Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан е лишен от политика за 5 години

...
Бившият премиер на Пакистан Имран Хан е лишен от политика
Коментари Харесай

Бившият премиер на Пакистан Имран Хан е лишен от политика за пет години.

Хан, който беше осъден по дело за корупция през уикенда, беше дисквалифициран в съответствие с присъдата си, каза Избирателната комисия на Пакистан (ECP) в заповед от вторник.

„Имран Ахмад Хан Ниази е дисквалифициран за период от пет години“, се казва в съобщението. Избирателният район на Хан сега ще бъде вакантен, се казва в него.

Съгласно пакистанското законодателство, осъдено лице не може да се кандидатира за публична длъжност за период, определен от ECP.

„Знаехме, че това е неизбежно“, каза помощникът на Хан Зулфикар Бухари пред агенция Ройтерс, като каза, че партията ще оспори дисквалификацията във висшия съд. „Силно сме уверени, че това ще бъде обърнато“, каза той.


Хан, който отрече каквото и да е нарушение, беше осъден на три години затвор в събота за невярно деклариране на активи, които е получил от чужди държави по време на времето, когато беше министър-председател от 2018 до 2022 г. Той беше арестуван в къщата си в Лахор и отведен в затвор близо до Исламабад.

Правният екип на Хан е подал жалба с искане да се отмени осъдителната присъда, която Върховният съд на Исламабад ще разгледа в сряда, каза неговият адвокат Наим Панджута.

Петицията, видяна от Ройтерс, описва присъдата като „без законни правомощия, опетнена с пристрастия“ и казва, че Хан, на 70 години, не е получил адекватно изслушване.

В него се казва, че съдът е отхвърлил списък със свидетели на защитата ден преди да произнесе присъдата си, наричайки това „груба пародия на правосъдието и шамар в лицето на надлежния процес и справедлив процес“.

Съдът ускори процеса, след като Хан отказа да присъства на изслушвания въпреки многократните призовки и заповеди за арест. Освен ако не бъде отменена, присъдата ще го лиши от участие в предстоящите избори.

Реакцията на задържането на Хан досега беше значително различна от изблика на гняв, който последва първия му арест, дори в социалните медии, с наполовина по-малко публикации във Facebook, в които се споменава името на Хан.

„Приглушеният отговор на ареста му се дължи на репресиите с пълна сила срещу работниците на PTI след първия арест“, каза колумнистът Усама Хиджи пред агенция AFP.

„Арестите на служители на PTI след ареста през май на Имран Хан, съчетани с драконовски закони, приети набързо от [коалиционното правителство], имаха смразяващ ефект върху пакистанските граждани.“

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР