Бившият правосъден министър коментира свършената до момента законодателна работа от

...
Бившият правосъден министър коментира свършената до момента законодателна работа от
Коментари Харесай

Бившият правосъден министър: Не виждам пречки за влизане в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Бившият правосъден министър разяснява свършената досега законодателна работа от Народното събрание, която би трябвало скоро да докара до приемане на второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност. Тя уточни редица основни законопроекти, които бяха признати в границите на 49-ия Народното събрание, като този за търсене на отговорност на основния прокурор, за производството по несъстоятелността, домашното принуждение, закони, свързани с Еврозоната и други

Според нея получената политическа резистентност е основна за реализирането на задачите на ръководството - влизане в Шенген и Еврозоната.

“Правителството, в това число и Народното събрание, вършат всичко допустимо да имаме позитивна вест през декември за Шенген. Но една от тематиките, които са основни за реализирането на тази цел, както и влизането в Еврозоната, е да има настоящ парламент и политическа непоклатимост. Ето за какво актуалното болшинство и ръководство няма действителна политическа опция и е единственото допустимо, с цел да се осъществя националният дневен ред ", разяснява тя.

Надежда Йорданова съобщи, че Венецианската комисия няма рецензии по сърцевината на препоръчаните промени в Конституцията - тези, които засягат разделянето на Висш съдебен съвет, с цел да се подсигурява самостоятелност на съда и повече отчетност на прокуратурата. Там, където има рецензии, ще се търси подобряването на текстовете.

“И сътрудниците от ГЕРБ, и сътрудниците от Движение за права и свободи доста ясно декларират, че конституционната промяна би трябвало да се случи, с цел да се изпълнят дългогодишните рекомендации за реализиране на европейските стандарти в правосъдната система, а точно самостоятелен съд и ефикасна и отчетна прокуратура. Не виждам признаци на тревога, че в тази си част измененията няма да се осъществят ", съобщи тя.

“В момента разговорът с професионалните организации и юридическата общественост върви. В рамките на конституционната комисия в Народното събрание ще има още диспути. Оформя се консенсус по някои от тематиките. Например, че Народното събрание не може да спре да работи 2 месеца. Чувам и одобрявам причините, че ръководителят на Конституционния съд или на Народното събрание би бил в несъответственост, в случай че извършва функционалностите на длъжностен министър председател. След един спор да се вземе вярното решение ", добави тя.

Като образец, че измененията в Конституцията не се вършат, с цел да се решат личностни промени, тя уточни тематиката с изтеклия мандат на членовете на Висшия правосъден съвет и неизбирането на нови членове от квотата на Народното събрание.

“Критикуват ни, че като не сменяме настоящия състав на Висш съдебен съвет, отлагаме всички процеси, удължаваме интервала на ръководство на Борислав Сарафов като изпълняващ функционалностите основен прокурор. Нека този път да създадем измененията по верния метод, да сложим здравите основите, да определим формата на кадровия орган и тогава да решаваме персоналните въпроси. Въпросът за съответните персони би трябвало да идва след оформянето на институционалната рамка ", сподели тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР