Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова и евродепутатът

...
Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова и евродепутатът
Коментари Харесай

Елена Поптодорова и Ангел Джамбазки влязоха в ожесточен спор за Северна Македония в студиото на БНТ

Бившият дипломат на България в Съединени американски щати Елена Поптодорова и евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки влязоха в яростен спор по тематиката за Северна Македония в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов ".

Джамбазки съобщи, че не има вяра на заявката на премиера Кирил Петков, че няма да направи смяна в българската позиция без решение на Народното събрание. Той означи, че външнополитическият консултант на министър-председателя Весела Чернева води паралелна външна политика и тя не отхвърля това нещо.

" Това, което ни тревожи сигурно, е несигурното държание на министър-председателя. Нежеланието на министър-председателя да разбере, че би трябвало да се придържа към формалната българска позиция, която е гласувана в Народното събрание и която е и рамка в Министерския съвет. Да работи с нашите западни сътрудници в такава посока, че натискът да не бъде върху България и да основава чувството за неправда, тъй като чувството в българския народ е за един неправдив напън от запад. Той е неправдив, тъй като не се желае нищо от Република Севрна Македония, а се желае от България просто да отстъпи. ", съобщи Джамбазки.

По думите му министър председателят явно е поел задължения, очевидно от множеството изказвания, от другите паметни мемоари, които се появяват в публичното пространство - поел е ангажимент да отстъпи. " И това е огромният проблем ", акцентира Джамбазки.

" Не е проблем Република Северна Македония да стартира договаряния за участие, би трябвало да ги стартира тогава, когато извърши Копенхагенските критерии. Тогава, когато промени държанието си към България, когато извърши контракта за добросъседство, когато стартира да го извършва. В момента виждаме дебелоглав, непримиримост, отвращение, едно надменно и безочливо държание по отношение на България от управляващите в Скопие, които са уверени в това, което им е дадено - а им е дадено България да отстъпи и да стартират договаряния без да трансформират нищо ", уточни евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация.

Бившият дипломат на България в Съединени американски щати Елена Поптодорова посочи, че няма бранител на тъй наречените твърда позиция у нас, който да не си е отворил устата, с цел да съобщи тежко, декларативно - национално изменничество.

" Аз се чудя дори на хора в доста високи позиции по какъв начин по този начин взимат присъединяване в този махленски хор ", сподели тя.

Поптодорова акцентира изрично, че желае България да има равностойно присъединяване в европейските каузи.

" Това, което се случва, е умишлен опит да се пресече едно отваряне, отприщване на процеса, като се търсят гаранции там, където ги няма. Европейският съюз е медиатор и това ходатайство се упражни неведнъж в последните месеци ", уточни Поптодорова.

Тя даде образец с Германия и Франция, които са пролели кръв за Елзас, само че са съумели да превъзмогнат доста по-тежки несъгласия.

" Тук не става дума за замяна на настояванията, не става дума за замяна на това, което чакаме Македония да извърши. Става дума за пътя, по който ще това стане. Това сподели и Шолц, когато беше тук. Ясно ни е каква е задачата, какъв желаеме да е резултатът - не знаем по какъв начин да го реализираме ", съобщи Елена Поптодорова.

Какво още споделиха двамата вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР