Бившият наставник на Холандия Луис ван Гаал обяви оттеглянето си

...
Бившият наставник на Холандия Луис ван Гаал обяви оттеглянето си
Коментари Харесай

Любимецът на Стоичков се пенсионира

Бившият ментор на Холандия Луис ван Гаал разгласи отдръпването си от футбола. 67-годишният познавач заяви новината при гостуването си в холандска телевизия. Ван Гаал посочи, че би трябвало да отдели време на своята брачна половинка, която е напуснала работа в края на 90-те години на предишния век, с цел да може да бъде до него по време на другите му треньорски назначения.

Звездата на холандеца изгря през 1992 година, когато под негово управление Аякс завоюва Купата на УЕФА. Три години по-късно грандът от Амстердам победи в Шампионската лига, още веднъж в Ван Гаал на треньорската скамейка. През 1996 година експертът и аяксите изгубиха финала в най-престижния европейския клубен шампионат с дузпи.

През идващия сезон Крал Луис и тимът му стигнаха до полуфиналите в Шампионската лига. Последва предопределение на холандеца в Барселона, където по това време се подвизаваше българската мегазвезда Христо Стоичков. Скандалите сред двамата доведоха до раздялата на Камата с каталунците, а Ван Гаал завоюва две следващи трофеи на Испания, Купата на краля и Суперкупата на Европа.

Между 2000 и 2002 година Ван Гаал бе отпред на Холандия, само че се провали шокиращо в квалификациите за Мондиала в Южна Корея и Япония. Последва малко завръщане в Барселона, с цел да пристигна купата, извоювана в АЗ Алкмаар. През 2009 година холандският експерт пое Байерн (Мюнхен), а скоро по-късно ликува с дубъл в Германия. През същия сезон Крал Луис изведе баварците до финала в Шампионската лига, изгубен от Интер.

През 2012 година тогавашният халф бе назначен наново за селекционер на Холандия и този път реализира триумф с " лалетата ". На Мондиал 2014 " оранжевите " бяха на едни дузпи от финала, само че в последна сметка се завърнаха в Ниската земя с бронзовите медали. Между 2014 и 2016 година Ван Гаал бе управител на Манчестър Юнайтед, като донесе на " алените дяволи " първия трофей на тима след ерата на сър Алекс Фъргюсън - ФА Къп през 2016-а.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР