Бившият министър в руското правителство Михаил Абизов е бил арестуван

...
Бившият министър в руското правителство Михаил Абизов е бил арестуван
Коментари Харесай

Арестуваха бивш руски министър за присвояване на 62 млн. долара и измама

Бившият министър в съветското държавно управление Михаил Абизов е бил задържан по обвинявания за заграбване на 62 милиона $, заяви Асошиейтед прес.
Абизов е упрекнат в управление на незаконна група, за която се твърди, че е източила 4 милиарда рубли от две енергийни компании в Сибир и ги е внесла в банки в чужбина, съобщи Българска телеграфна агенция.
Михаил Абизов беше министър по координацията на активността на отвореното държавно управление в интервала 2012 - 2018 година и отговаряше за осведомителните технологии и напъните за увеличение на прозрачността в работата на държавното управление.
Обвиненията против него са за основаване и управление на незаконна група, корист със служебно състояние и машинация в огромни размери. Адвокатът на Абизов сподели пред Интерфакс, че клиентът му изрично отхвърля обвиняванията.
Абизов беше непосредствен помощник на някогашния съветски президент Дмитрий Медведев, който беше държавен глава в интервала 2008 - 2012 година, когато рестриктивните мерки за поредни мандати накараха Владимир Путин да се реалокира на премиерския пост. След завръщането на Путин в президентството през 2012 година Медведев стана министър-председател и сложи Абизов на върховен пост в кабинета.
Той напусна държавното управление предходната година, само че продължи да бъде негов консултант като член на работна група по въпросите на държавния надзор над обществените разноски.
Според съветски медии в последно време Абизов живее в Италия и Съединени американски щати и преди ареста си е бил подведен да се завърне в Русия с покана за празненство за рождения ден на дълготраен негов сътрудник. Той е бил задържан незабавно след кацането си в Москва с частен аероплан.
Настоящите обвинявания се отнасят до частния бизнес на Абизов в интервала 2011 - 2014 година Руски следователи обаче са изразили желание да проверяват и активността му като министър за възможни закононарушения.
Това би могло да има последици за неговия политически настойник Дмитрий Медведев. Според политически наблюдаващи е допустимо той да се надява да се завърне на президентския пост след приключването на сегашния шестгодишен мандат на Путин през 2024 година
Абизов стартира своя бизнес като студент при започване на 90-те години с импорт на хранителни артикули от България. В началото на новия век той купува няколко строителни компании, с които основава Група Е4 - един от най-големите частни подизпълнители в съветската енергетика.
Според "Форбс " през 2014 година Абизов е имал активи на стойност 1 милиард $, само че от идната година изпадна от класацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР