Бившият министър-председател на Япония Шиндзо Абе почина, след като бе

...
Бившият министър-председател на Япония Шиндзо Абе почина, след като бе
Коментари Харесай

Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина след атентат


Бившият министър-председател на Япония Шиндзо Абе умря, откакто бе прострелян по време на предизборна тирада в западната част на страната. За атентатора към този момент се знае, че е някогашен боен.

Бившият японски министър-председател Шиндзо Абе

Бившият японски министър председател Шиндзо Абе бе прострелян с два патрона, до момента в който произнасял предизборна тирада в град Нара. 67-годишният политик бе откаран в болница с кардио-респираторен арест. Стрелбата шокира Япония, която има един от най-строгите закони за владение на оръжие.

" Бившият министър председател Абе беше прострелян към 11,30 часа в Нара ", разгласи представителят на държавното управление. Абе е бил прострелян във врата и гърдите. Паднал е на земята, след което е бил откаран с хеликоптер в болница.

Полицията заяви, че за стрелбата е арестуван 41-годишен мъж, някогашен боен. Според публичната телевизия при покушението е било употребявано самоделно оръжие. Заподозреният за офанзивата против Абе е споделил на полицията, че бил неудовлетворен от политиката на Абе и по тази причина желал да го убие, заяви японската телевизия Ен Ейч Кей.

В неделя в Япония предстоят избори за горната камара на Народното събрание.

Шиндзо Абе беше министър председател на Япония за една година през 2006-а, а по-късно ръководеше изпълнителната власт сред 2012-а и 2020-а година. Той е най-дълго управлявалият министър-председател и внук на различен японски министър председател. Оттегли се от властта с претекста, че има здравословни проблеми.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР