Бившият министър на правосъдието и лидер на Да! България Христо

...
Бившият министър на правосъдието и лидер на Да! България Христо
Коментари Харесай

Христо Иванов: Безотговорността на българска територия се превръща в европейски проблем

Бившият министър на правораздаването и водач на " Да! България " Христо Иванов даде изявление за " Дойче веле " във връзка номинацията на Иван Гешев за основен прокурор. " Това предложение е освен крещящо нетърпимо – то съставлява ескалация на всички неприятни трендове, които бяха заложени в мандата на господин Цацаров. Г-н Гешев беше, по този начин да се каже, " създаден " в този мандат, той стана вероятен в този мандат като метод на говорене, като медийно наличие, като наказателен инструментариум, като практики на обществено поругаване на правата на жителите ", споделя Иванов. Заглавието е на " Дневник ".

Това единствено естетически възражения ли са?

- А, не, не, не! Ни минимум не са единствено естетически възражения. Това са възражения от конституционно и от цивилизационно естество. Защото целият сплит от практики, които виждаме, по този начин да се каже, консолидирани в господин Гешев, породи последователно по време на Цацаров. Тези практики стъпиха върху това, което помним при господин Филчев – неслучайно господин Филчев е обичан наставник и на Цацаров, и на Гешев. Но Гешев довежда тези практики до последващо равнище, до прекаленост. Този сплит от практики в действителност нападна и подрива самата концепция за европейска конституционна народна власт в България, за разделяне на управляващите, за това, че магистрати би трябвало да съблюдават професионална нравственос, да се придържат към най-малко симулативност, че са непредубедени.

Защо в България постът на основния прокурор се оказва толкоз основен?

- Защото има композиция от огромна власт и безконтролност. И тъй като тази огромна власт и тази безконтролност се намират в по-широкия подтекст на едни медийни бухалки, на една властова структура като цяло в България, в която няколко души взимат решения, без значение от конституционните граници и от условието за господство на правото. И в един миг, когато прокуратурата се трансформира в бухалка, тя попада в едни и същи ръце дружно с медийните бухалки – и нищо не може да попречи да се развъртят здравата Сега виждаме, по какъв начин господин Гешев точно счита да се развърти на идващото равнище.

България към момента е под европейско наблюдаване в границите на Механизма за съдействие и инспекция. В годишните отчети по този механизъм неведнъж са отправяни рецензии точно против метода, по който се издигат магистратите в България. Смятате ли, че Европейската комисия може и би трябвало да реагира на предлагането на господин Цацаров? Как, съгласно Вас, би се отразило възможното избиране на господин Гешев в идващия мониторингов отчет, който може да се окаже и финален?

- От позиция на обективното положение на промяната в България, господин Гешев е отвод даже от преструвката, че ще има промени. Той няма никакви поръчки за промяна, за възстановяване, за придържане към европейските стандарти за господство на закона. Този човек не съблюдава обикновени етични правила за държанието на магистратите. За страдание Механизмът падна жертва на една тежка политизация, той беше предаден от Юнкер и от Тимерманс, които по политически съображения – без никакви учредения всъщност – оповестиха още преди 2-3 години, че Механизмът щял да бъде отстранен до края на мандата на тази комисия. А това е голям политически проблем. Така че Комисията с новия си ръководител и с новия си Генерален секретар (защото за Механизма дава отговор точно Генералният секретариат) ще би трябвало да вземе политическо решение дали ще продължи да си затваря очите за това, което става в България – против удобството да има лоялни и изпълнителни сътрудници в лицето на Борисов и другите политически представители на България. Или пък ще забележи, че България има своята характерна, дълбока рецесия на правовия ред и законността, която не може да се замита повече под килима, тъй като във всеки един миг може да се трансформира в рецесия на европейската сигурност.

В какъв смисъл?

- След като е допустимо в България да се пробие база данни на Национална агенция за приходите, която би трябвало да е една от най-защитените бази данни. След като е допустимо да се продава поданство, да влизат хора на летището, без да бъдат тествани паспортите им – по същия метод всеки детайл от европейската сигурност, ситуиран на българска територия, като граничен надзор, общи осведомителни бази данни и така нататък, всичко това може да стане обект на такива похищения. Когато в България има дългогодишна безконтролност и безнаказаност, тъй като в този момент ще видите, че няма да има отговорност

Г-н Гешев търси отговорност от Вас

- Гешев през днешния ден излезе като агитационен бранител на държавното управление против мен с клеветата, че – тъй като сме поискали оставката на Горанов – ние сме надали не поръчители на пробива в Национална агенция за приходите. Това нещо е безусловно немислимо - като магистратско държание и като политическа стилистика в една народна власт! То е особено за банановите републики, само че не и за страна, членка на Европейски Съюз. То приказва за това, че никой от позволилите този пробив няма да поеме отговорност. И когато няма отговорност, няма и гаранции, че идващия път това няма да са данни на някоя европейска конструкция или на други европейски жители.

От тази позиция настоявам, че безотговорността на българска територия се трансформира в европейски проблем. И новото управление на Комисията ще би трябвало да реши дали ще си затваря очите, или ще се ангажира. За страдание аз не мога да споделя необикновен оптимизъм от позиция на поръчките на госпожа Фон дер Лайен. И към европейския политически истаблишмънт в действителност би трябвало да се насочи доста ясно въпросът: Докога ще си затваряме очите? Пак желая да кажа, че дейностите на Юнкер, и изключително на Тимерманс, който отговаряше за всички въпроси, свързани с върховенството на правото, във връзка с България и на Механизма, бяха във висша степен безотговорни. И таман това довежда до Гешев!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР