Бившият министър на отбраната Ангел Найденов в интервю за сутрешния

...
Бившият министър на отбраната Ангел Найденов в интервю за сутрешния
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Недостатъчно финансиране, остаряла техника и недостиг на личен състав са основните проблеми на българската армия

Бившият министър на защитата Ангел Найденов в изявление за утринния информативен блок “Добро утро, България " на Радио “Фокус "  

След като от месеци насам светът се намира в извънредно изострена военно-политическа конюнктура, а България не е изцяло настрана от споровете и не е надалеч като местонахождение от директните военни дейности, от ден на ден се визира тематиката за българските отбранителни качества и за положението на армията ни. По тематиката мой посетител е някогашният боен министър Ангел Найденов. Здравейте, господин Найденов. Преди два дни на полигон " Ново село “ се състоя формалната гала по вдишване на ролята на рамкова страна от Италия за бойната група за нашата страна. Като страна-членка знаем, че можем да търсим подпомагане от НАТО, само че можем ли да разчитаме на личните си въоръжени сили?

Давате ми опция да стартира отговора си с един опит в резюме да определям главните проблеми пред Българската войска. Те звучат по този начин: незадоволително финансиране, остаряла техника и въоръжение, дефицит на персонален състав, т.е., прословутият некомплект. Или малко казано - проблемите са свързани с пари, техника и хора. Хората не са на последно място по значение, а ги показвам в тази ситуация на трето място като разследване от първите два казуса. Създават се проблеми за хората от позиция на възнаграждение, на обществения пакет, на изискванията за прекосяване на военната работа и осъществяването на отговорностите и отговорностите. Но тъй като ще приказваме за техника и въоръжение, да кажа освен че са остарели - на възраст от 30 до 50 години, но трудно се поддържат в редовност. Между нас и множеството от армиите на страните-членки на НАТО, в това число и на Балканите, съществува нагледно казано софтуерна и техническа бездна.

А кои са главните дейности, които би трябвало да се подхващат в посока да се поправят тези проблеми? Защото вие казахте: незадоволително финансиране, остаряла техника и въоръжение, разследване на всичко това страда и човешкият запас. Какво вършим, с цел да можем да предотвратим това?

В началото на предходната година беше призната една дълготрайна стратегия за развиване на отбранителните качества до 2032 година. Това е стратегия, заложила превъоръжаването и модернизацията на Българската войска. Стойността по цени от началото на 2021 година е 36 милиарда лв.. Но през днешния ден сигурно са доста повече поради на скока на цените в целия свят на въоръжението на бойната техника. Програмата изискваше, предвид на разполагането във времето, да бъде основана капиталова план-програма, надлежно модернизацията по метода, по който да бъдат добити във времето, с ясни източници на финансиране бойни платформи, военна техника и надлежно въоръжение. Служебният министър преди дни съобщи, че е създадена такава стратегия, която съдържа 13 плана на стойност сред 6 и 8 милиарда лв.. В нея, с изключение на огромните модернизационни планове, за които нееднократно сме говорили и са свързани с придобиването на нови платформи от вида на бойните самолети F-16, са заложени както придобиването на нови патрулни кораби, но и бронираната техника за Сухопътните войски. Но с изключение на тях има заложени планове, които са свързани с придобиването на новите трикоординатни радари - план, който е обвързван с подмяната на артилерийското въоръжение, включително придобиването на голямокалибрени оръдия от тези, които се употребяват сега във войната в Украйна – 155-милиметрови оръдия гаубици. Заложено е придобиването на нови Противовъздушна отбрана системи, които да обезпечат както покритието на обектите, по този начин и на обособените зони на територията на страната. Едва ли е належащо да изреждам всичките планове, които са заложени, включително муниции, ново въоръжение, подводници за Военноморските сили, бреговите ракетни комплекси. Говоря за тези планове, тъй като е ясна последователността във времето на тяхното придобиване, и в действителност, ето по тази причина приказваме за предпочитани отбранителни качества.

Вие изброихте заложените планове, само че може би би трябвало да гледаме реалистично върху това, което може да бъде осъществено, или за което се върви посока реализирането му.

Аз съм уверен, че тази стратегия е задоволително реалистична, по тази причина загатвам плановост във времето до реализирането и до края 2032 година, надлежно ясни източници на финансиране, които могат да бъдат както от бюджета на Министерството на защитата - в перото за финансовите инвестиции, по този начин и целеви средства, което към този момент се трансформира в процедура във връзка с финансирането на модернизационните планове. Но не последно място стои взаимното придобиване на военно съоръжение и техника с нашите съдружници в НАТО. Споменавам го, тъй като преди дни на приключилата среща на министрите на защитата от страните-членки на НАТО българският министър на защитата подписа едно писмо за планове за взаимното основаване на противовъздушна и противоракетна защита на 14 държави-членки на НАТО. Това е методът, по който може да бъде осъществено придобиването на модерно въоръжение посредством общи публични поръчки, и надлежно да се търси поевтиняването на военното съоръжение и техника, които ще се получават.

Надяваме се да забележим работа в тази посока.



Това беше, апропо, една доста добра първа крачка, включително и от страна на България. Но измежду главните въпроси, които решаваха и са решавали министрите на защитата, има 3 изключително значими въпроси, свързани с тематиката, по която приказваме. На първо място това е уеднаквяване на стандартите, съгласуваност в процеса на придобиване на модерно въоръжение и техника и дълготрайното обмисляне. На последващо място това е без подозрение увеличението на средствата за защита. България, с цел да осъществя в това число и програмата, за която споменахме, би трябвало да одобри още през идната година % на разноските за защита в размер на 2% от Брутният вътрешен продукт. И несъмнено, третият въпрос, който е решаван и надлежно преди този момент обсъждан, е попълването на личните ресурси от муниции на страните-членки на НАТО.

А смятате ли, че армията ще бъде част от целите в идващото Народно заседание?

Мисля си, че на фона на всичко, което се случва към нас, политиците нямат различен избор, с изключение на да одобряват, че армията би трябвало да бъде измежду предпочитаните сфери на задължения и надлежно на финансиране. Нещата във връзка с превъоръжаването и модернизацията са стигнали до краен лимит. Аз неслучайно загатвам за тази софтуерна и техническа бездна, която съществува във въоръжението сред нас и множеството от армиите на страните-членки на НАТО. Така че ми се коства, че те са задоволително наясно и биха приели и като собствен политически приоритет реализацията на тази капиталова план-програма.

Надяваме се в действителност армията да бъде измежду предпочитаните сфери, само че освен по време на спор и когато в действителност имаме потребност от нея, а по принцип, защото знаем, че подготовката изисква повече време.



Така е, права сте. И неслучайно в основата на реализирането на всеки план, защото това са дълготрайни планове, на всяка стратегия, изключително за подобен интервал от време, за какъвто приказваме, е належащо да има поредност. Трябва да има последователност, и несъмнено, би трябвало да има и политическа, и социална поддръжка. Подчертавам, и социална поддръжка, тъй като сме били доста пъти очевидци на основаване на самобитен конфликт сред потребностите на другите сфери от публичния живот на страната. Аз не желая да влизам в тази дискусия и да настоявам, че само защитата и надлежно военната сигурност би трябвало да бъде предпочитана област. С не по-малко съображение искания могат да имат и образованието, и опазването на здравето, и обществената сфера. Но в тази ситуация тъй като приказваме за защита, би трябвало да бъде ясно, че би трябвало да се откри рационалният баланс, включително с предпочитана устременост на средствата към реализация на модернизационните планове.

Разбира се, би трябвало да се работи за възстановяване на всяка една сфера, и знаем, че това възстановяване изисква сложни старания. Аз доста благодаря за този диалог.

Благодаря ви.

Габриела ГАНЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР