Бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета Станишев Румен

...
Бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета Станишев Румен
Коментари Харесай

Румен Овчаров си спомни, че десните са искали АЕЦ "Белене" още през 1999 г.

Бившият министър на стопанската система и енергетиката в кабинета " Станишев " Румен Овчаров, който е приключил нуклеарна енергетика в Москва, съобщи пред Нова телевизия, че в признатата още през 1999 година при ръководството на Иван Костов тактика за развиване на енергетика е било записано, че страната ще се нуждае от нова нуклеарна мощ

" Демократична България " не помниха, че в тактиката от 1999 година с решение на Народното събрание одобряват, че през 2006 година България ще има потребност от нова нуклеарна мощ в Белене със същото съоръжение. Същите тези хора в този момент стачкуват ", сподели той като сложи знак на тъждество сред основаното тази година политическо обединяване " Демократична България " (ДСБ, " Да, България " и " Зелените " ) и управлявалите преди 19 година Обединени демократични сили (СДС, Демократическа партия, БЗНС-Народен съюз). Като напомни, че и " Екогласност " е протестирала против плана за АЕЦ " Белене ", Овчаров заключи: " Една група политиканстващи човеци направиха политическата си кариера посредством плана ". Нарече спекулации и опасенията на " Да, България ", че централата ще се строи в сеизмична зона като се базира на отчет на Българска академия на науките от 2000 година

Овчаров назова необичайно и държанието на Движение за права и свободи, чиито депутати през вчерашния ден в енергийната комисия се оповестиха срещу продължаването на плана, и подсети, че в два следващи Народното събрание придвижването е подкрепяло новата нуклеарна мощ.

Според Овчаров днешното държавно управление връща плана в 2006 година, когато тогавашният кабинет " Сакскобургготски " го размрази, привличайки немската RWE. Бившият енергиен министър и народен представител от Българска социалистическа партия разви тезата, че реализирането на плана посредством " пазарен модел " ще значи безценен ток за българските жители, до момента в който в случай че страната сама финансира построяването на централата, " елементарният българин ще има най-евтината сила ".

Едновременно с това акцентира във връзка предстоящото през днешния ден приемане на решение в Народното събрание за реализация на плана на пазарен принцип, че " в дадената обстановка е по-важното да се показва обществен публичен консенсус. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът АЕЦ "Белене " (203)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР