Бившият министър на енергетиката на Румъния Ръзван Николеску е изпратил

...
Бившият министър на енергетиката на Румъния Ръзван Николеску е изпратил
Коментари Харесай

В Румъния питат защо ЕС не проверява "Булгаргаз" за забавената връзка с Гърция

Бившият министър на енергетиката на Румъния Ръзван Николеску е изпратил писмо до еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон с молба да се подхващат ограничения за ускорение на стартирането на интерконектора Гърция-България (IGB). Част от тях, съгласно него, е инспекция от Европейската комисия на " неналичието на волята на управлението на " Булгартрансгаз " за съблюдаване на поетите задължения ", заради което газовата връзка се е забавила.

" Тази неефективност при постигането на общите цели на Европейски Съюз, съчетана с бързото развиване на други инфраструктурни планове (разширението на " Турски поток " през България до Унгария) утежни зависимостта на европейските консуматори в нашия район от един единствен източник на доставки (Газпром) вместо да го понижим, както предложихме през 2014 година ", цитира текста на писмото изданието Business World.

Николеску напомня, че " тези планове и дейности са осъществени, в това число с присъединяване на европейските компании Булгартрансгаз (България) и FGDZ (Унгария) ".

Строителят на газовия интерконектор си даде краен период 8 септември -.

" Като човек, който е посветил значима част от кариерата си на обслужване на ползите на Европейския съюз, в това число като президент на ACER, за мен е мъчно да приема тази липса на дейности от страна на службите на Европейската комисия. Целите и разпоредбите би трябвало да се съблюдават в Европейски Съюз от всички ", споделя някогашният министър.

(ACER) оказва помощ да се подсигурява вярното действие на единния европейски пазар на газ и електрическа енергия. подкрепя националните регулаторни органи при осъществяването на тяхната регулаторна функционалност на европейско равнище и, когато е належащо, координира работата им. Сред затачите ѝ е да оказва помощ за формулирането на европейски мрежови правила и, когато е оправдано, " да взема обвързващи самостоятелни решения по отношение на реда и изискванията за достъп и оперативна сигурност на трансграничната инфраструктура ".

Освен това ACER следи вътрешните пазари на електрическа енергия и природен газ и рапортува своите констатации, в това число когато става дума за разкриване и въздържане на пазарни злоупотреби на пазарите на едро. По времето, когато бе обявено за писмото на Ръзван Николеску, цената на природния газ в Румъния на спотовия пазар скочи с 20% единствено за едно денонощие. Като причина за случилото се на 18 август бе посочено непредвиденото понижаване с близо 90% на вноса наруски газ през връзката с България.

Според изданието Profit.ro " Газпром " или търговци, свързани с съветската компания като WIEE, са понижили вноса от към 3 млн. куб м дневно на 300 хиляди куб. м дневно. Йон Щериан, изпълнителен шеф на газопреносния оператор Transgaz, сподели, че евентуално разликата се дължи на понижено търсене от румънските консуматори. Но на спотовия пазар данните демонстрират, че поръчките са били за 36% повече газ по отношение на предходния ден.
В писмото си някогашният румънски енергиен министър напомня, че на 10 декември 2014 година е дал в Европейската комисия - дружно с сътрудниците си от Гърция и България и в наличието на заместник-председателя на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шевчович - на европейския план за Вертикален кулоар за да диверсифицира маршрутите и изключително източниците на природен газ. Това трябваше да е реалност три години по-късно посредством достъп до гръцките LNG терминали и до газа, създаден в Азербайджан.

" Всички бяхме решени и оптимистично настроени, че ще генерираме различни източници за европейските консуматори и за тези от Република Молдова и Украйна, две прилежащи страни, интегрирани в нашия пазар посредством участието в Договора за енергийната общественост на Югоизточна Европа ", добавя Никулеску.

Връзката сред България и Гърция е трябвало да бъде първият стадий от този план. " Но промяната на държавните управления в двете страни от Европейски Съюз, неналичието на волята на управлението на " Булгартрансгаз " за съблюдаване на поетите съглашения, както и бездействието на профилираните служби на Европейската комисия при осъществяване на отговорностите им по наблюдаване на осъществяването на европейските цели и обвързваното с тях законодателство, в това число и това по отношение на предотвратяването на злоупотреби с господстващо позиция, направи плана към момента нефункционален през днешния ден ", показва той.

В същото време частта (BRUA) на Вертикалния кулоар за връзка сред България и Румъния била приключена от Букурещ " в плануваното време и в границите на избрания бюджет ". е и един от плановете по самодейността " Три морета ", името е редуциране за кулоар България-Румъния-Унгария-Австрия.

" Предвид изложеното ви апелирам да стартирате бърза процедура за инспекция на сходството на дейностите на " Булгартрансгаз " с европейското законодателство. Наближава нова зима. Минаха осем години и към този момент няма време за приказки ", написа още в писмото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР