Бившият лидер на СССР Михаил Горбачов не съжалява за перестройката.

...
Бившият лидер на СССР Михаил Горбачов не съжалява за перестройката.
Коментари Харесай

Михаил Горбачов: Не съжалявам за перестройката

Бившият водач на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов не съжалява за " перестройката ". Той счита, че един от значимите детайли е бил построяването на ново външнополитическо мислене.

Горбачов направи коментара в изявление за немското списание " Шпигел " по случай 30 година от рухването на Берлинската стена.

" Дадохте на германците обединяването, само че скоро по-късно вие изгубихте позицията си и Съюз на съветските социалистически републики се разпадна. Как гледате на това през днешния ден? ", Горбачов отговори: " Защо просто не ме попитахте дали скърбя за перестройката? Не, не скърбя. Беше невероятно да се живее като преди. И значим детайл от перестройката беше това ново външнополитическо мислене. Включваше универсални полезности и нуклеарно разоръжаване, както и свободни избори...Когато започнахме перестройката, знаехме, че поемаме риск. Но цялото държавно управление се съгласи, че измененията са нужни. Вината за края на перестройката и разпадането на Съветския съюз лежи върху ръцете на тези, които проведоха преврата през август 1991 година и се възползваха от отслабената позиция на президента на Съветския съюз ".

По думите му перестройката е имала за цел да изведе страната от безизходицата.

" Ние не се нуждаехме от " Желязната завеса ". Искахме да се отървем от стената на съмнение сред Изтока и Запада ", разяснява той.

88-годишният Горбачов счита, че обединяването на Германия е едно от най-важните неща, които е направил в живота си. Той счита, че германците са имали право да решат ориста си.

Горбачов описа, че по време на събитията през 1989 година е имало 380 000 руски бойци в Германска демократична република, само че им е било подредено да не се намесват.

Бившият руски водач сподели, че няма никаква носталгия във връзка с Студената война.

" Трябва да признаем, че след края на Студената война новите водачи не съумяха да основат съвременна архитектура за сигурност, изключително в Европа. В резултат на това бяха основани нови линии на разделяне и разширението на НАТО в източна посока реалокира тези линии до границата на Русия ", счита той.

Горбачов напомни, че неотдавна е изискал всички нуклеарни сили да одобряват взаимна декларация, с която да се разгласят против нуклеарна война. Според него Русия и Съединени американски щати, както и другите нуклеарни страни, би трябвало да възобновят договарянията и консултациите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР