Бившият кмет на Варна, Иван Портних коментира в социалните мрежи

...
Бившият кмет на Варна, Иван Портних коментира в социалните мрежи
Коментари Харесай

Иван Портних: Оставили сме готови инфраструктурни проекти, с избрани изпълнители и осигурено финансиране за десетки милиони 


Бившият кмет на Варна, Иван Портних разяснява в обществените мрежи концепцията на министър Асен Василев да продаде 700 000 дка. земя от държавния аграрен фонд и обстановката с инфраструктурните планове на община Варна:

„ Скандал – Асен Василев продава 1/5 от държавните обработваеми земи, с цел да закърпи бюджета си за 2024!
В същото време Благомир Коцев, след среща с Асен Василев, споделя: Ще има пари за Варна! Възможна е финансова инжекция за милиони за варненци!
За какво и какъв брой тъкмо пари не е ясно, само че нека да не са били обещани от приходите от продажба на земя
Повече за абсурда:
Финансовият министър Асен Василев е решил да продаде 700 000 дка от държавния аграрен фонд против 340 млн. лв. – сума, която е заложена в приходната част на бюджета, видя Епицентър. бг.
Като продажбата няма да е против действителни пари, а против ПКБ (поименни компенсационни бонове).
Скандалът има две страни!
Първо, 700 000 дка е 1/5 от целия останал държавен аграрен фонд от обработваеми плодородни български земи!
Второ, към този миг годишният наем/аренда, който страната получава от земите, препоръчани от Асен Василев за продажба, е 90 млн лв.!
90 млн лв. действителни пари всяка година против заложената в бюджета продажба даже не на стойност 340 млн лева, а надалеч по-малко, тъй като повече от половината от тази сума ще се заплаща с ПКБ (поименни компенсационни бонове) – хартийки, които някой финансов хитрец е купил на 10-12 стотинки за 1000 лева номинал.
Това е национално изменничество – да се продава плодородна земя против хартийки!
Най-вероятно това няма да мине през Народното събрание. Което слага под въпрос опциите за инжекции.
В момента община Варна е получила писмо за кандидатстване за финансиране от държавния бюджет за 2024-а с планове единствено за към 15 млн лв., което е много малко, тъй като това е съвсем единствено цената на плана за ремонт на пътя към Галата в Аспарухово, който неведнъж сме подавали към министерството на финансите.
В момента се работи по инфраструктурни планове за десетки милиони. Оставили сме и подготвени инфраструктурни планове, с определени реализатори и с обезпечено финансиране за още десетки милиони.
подробна информация за тези инфраструктурни планове ще ви показва в околните дни
Не знам за какво не се разяснява предпочитано финансиране от страната от бюджет 2024 на плановете за просветителна инфраструктура – за новата постройка на библиотеката, новата постройка на Математическата гимназия и така нататък “

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР