Бившият кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно

...
Бившият кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно
Коментари Харесай

Стефан Софиянски пише нова Конституция

Бившият кмет на София Стефан Софиянски написа нова Конституция дружно с група съидейници. По думите му в нея се предлага ново мажоритарно изборно начало, само че освен на Народното събрание, само че и на Министерския съвет и на регионалните шефове.

" След като влязохме в Европейски Съюз и към този момент 10 година не демонстрираме резултатите, които всеки от нас чака, търсим виновността и във формата на ръководство. Търсим усъвършенстване и на публичните връзки, и на метода на ръководство ", разясни той в " Тази заран " по bTV.

" Сегашната Конституция е призната 1991 година и за времето си тя беше добра, само че от 2007 година ние сме член на Европейски Съюз и би трябвало да градим по нов метод нашите публични връзки, тъй че да сме конкурентоспособни, да сме мощни в това наличие в Европейски Съюз ", посочи Софиянски.

Той добави, че измежду съидейниците са хора, които през прехода са заемали разнообразни позиции - има министри от служебния кабинет и хора от научните среди.

В техния вид на главния закон Министерският съвет се избира директно, от Народното събрание, само че поименно. " Не е по този начин безадресен, както е в този момент. Избират се регионалните шефове, трансформира се районното разделяне на България - на 6 области ", уточни още Софиянски.

" В момента по Конституция България се води република с парламентарно ръководство, само че в действителност е с министерско ръководство, силата е в Министерския съвет. В новата Конституция ние търсим баланс на управляващите. Философията е не опълчване на управляващите, а взаимоотношение сред управляващите ", сподели още някогашният столичен кмет.

Областният шеф ще бъде непосредствено избиран и функционалностите се разделят, разясни той. " Правителството дефинира политиката на страната, регионалният шеф я осъществя на локално равнище, а кметът се грижи за всекидневието на хората ", сподели Софиянски. Според него сега регионалният шеф е " пъдаринът " на кмета, а структурата с 28 области е тромава.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР